Mohamed maakte 500 speelplekken rookvrij

In maart 2014 werd het Oranjeplein in Den Haag als allereerste rookvrije openbare speeltuin geopend door wethouder Karsten Klein. Inmiddels zijn alle speelplekken in Den Haag rookvrij dankzij de enthousiaste buurtbewoner Mohamed Taheri. Veel speelplekken en speeltuinverenigingen volgden zijn goede voorbeeld.

10 augustus 2017

Waarom wilde je zo graag een rookvrije speeltuin?

“Toen ik met mijn zoontje in 2013 in de speeltuin op het Oranjeplein was, viel me steeds vaker op dat er tussen de spelende kinderen gerookt werd. Ik ergerde me hieraan. Ik heb toen navraag gedaan bij de gemeente Den Haag en schreef een brief naar de verantwoordelijke wethouder. Ook zocht ik contact met andere organisaties met de vraag of zij mij wilden helpen. Zo kwam ik op een gegeven moment terecht bij de Rookvrije Generatie. De beweging stond toen nog in de kinderschoenen. Ik had eindelijk het gevoel dat iemand mij begreep, iemand die hetzelfde doel had. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Toen hieraan begon wist ik niet goed bij wie ik moest zijn. Ik kwam in verschillende wateren terecht, maar door de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie ben ik met hen meegevaren. Toen zag ik hoe groot de Rookvrije Generatie is en hoeveel organisaties erbij betrokken zijn. Ik wist niet dat er een hele beweging bezig was om Nederland rookvrij te krijgen.”

Heb je tips voor andere speelplekken die rookvrij willen worden?

“Maak gebruik van het stappenplan dat wordt aangeboden op de website. En ga als ouders of buurtbewoners met elkaar het gesprek aan. Je hebt draagvlak nodig voor een rookvrije speeltuin. Spreek je vervolgens ook gezamenlijk uit naar de gemeente toe*. Je wordt zo eerder gehoord. Als burger heb je ontzettend veel rechten, naast dat je plichten hebt. Waar je heel goed gebruik van kan maken en wat goed werkte voor mij: gebruik de spreektijd die je hebt als burger bij gemeenteraadvergaderingen. Daar kun je 5 tot 10 minuten spreektijd krijgen. Je kunt je verhaal daar heel goed doen.”

Hoe zijn de reacties?

“Heel positief. Ik merk dat ouders het echt begrijpen. Maar ik krijg ook minder positieve reacties, mensen die vinden dat hen iets wordt ontnomen. Namelijk het roken van een sigaretje. Met die mensen ga ik graag het gesprek aan. Ik begin dan ook het gesprek altijd met: ik heb niks tegen rokers. Maar rook niet in het bijzijn van kinderen.  Vervolgens geef ik meer achtergrondinformatie. Dat gaat de eerste keer niet altijd goed hoor. Maar door positief in gesprek te blijven en geduldig te zijn, kom je er wel.”

*Speelplekken in de buurt kunnen terecht bij de gemeente. Speeltuinverenigingen vinden ondersteuning bij LOS

Lees verder