Roken grootste veroorzaker van kanker in Nederland

Nieuw onderzoek bevestigt: roken is nog steeds met afstand de grootste veroorzaker van kanker in Nederland. Veel kankergevallen (zo’n 16%) kunnen we voorkomen met maatregelen die roken ontmoedigen. 

24 november 2023

Jaarlijks komen naar schatting 19.905 kankerdiagnoses door roken. Als we allemaal stoppen met roken, scheelt dat 16% van alle kanker,” zegt Carla van Gils (directeur van KWF en voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij) naar aanleiding van het nieuwe TNO-onderzoek, in opdracht van KWF. 

Niet-roken makkelijker maken

Deze cijfers laten duidelijk zien: de grootste gezondheidswinst zit in tabaksontmoediging, volgens KWF, Hartstichting en Longfonds (de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie). Veel kankergevallen kunnen worden voorkomen met maatregelen die het makkelijker maken om niet te roken, zoals:  

  • Jaarlijkse prijsverhogingen op (e-)sigaretten  
  • Goede hulp bij stoppen met roken  
  • Minder verkooppunten 
  • Een verghoging van de minumumleeftijd (bijvoorbeeld via een generatiegebonden verkoopverbod) 
  • Meer rookvrije omgevingen 

Voorkomen dat kinderen beginnen

Genoemde maatregelen dragen ook bij aan het voorkomen dat mensen beginnen met roken, vertelt Van Gils. Recente cijfers lieten zien dat 1 op de 5 jongeren het afgelopen jaar heeft gevapet, bijna een derde sigaretten heeft gerookt en dat een groot deel zelfs beiden doet. Dit baart ons zorgen. We moeten voorkomen dat jongeren in aanraking komen met producten van de tabaksindustrie.  

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie

Daarom werken KWF, Hartstichting en Longfonds samen aan het realiseren van een Rookvrije Generatie. Maar dat kunnen de gezondheidsfondsen niet alleen. Inzet van alle partijen is nodig!  

We roepen daarom iedereen op om de omgeving waarin onze kinderen opgroeien rookvrij te maken. Bekijk wat jij kunt doen en schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. 

"Als we allemaal stoppen met roken, scheelt dat 16% van alle kanker"

Lees verder