De Efteling is een jaar rookvrij: hoe is het nu?

De Efteling wil een veilige en gezonde plek zijn voor jong en oud. Daarom besloot het attractiepark vanaf 14 november 2022 rookvrij te worden. Directeur Park & Resorts Nicole Scheffers vertelt over hun aanpak en hoe het tot nu toe gaat.

14 novemer 2023

Belang van rookvrij

De Efteling vindt het belangrijk om bezoekers een rookvrije omgeving te bieden. “Omdat veel gezinnen met kinderen ons park bezoeken is het extra belangrijk om rookvrij te zijn,” legt Nicole uit. Daarom maakten ze het gehele attractiepark én de verblijfaccommodaties rookvrij, met uitzondering van enkele rookplekken. “We vroegen de Rookvrije Generatie om advies en vroegen naar ervaringen bij vergelijkbare locaties: dat hielp enorm!”

Iedereen welkom

De grootste uitdaging voor het attractiepark was dat bezoekers van het park er vaak een hele dag zijn, of soms zelfs meerdere dagen. Nicole: “We besloten daarom te starten met een rookvrij-beleid met nog enkele rookzones. Deze rookzones plaatsten we uit het zicht, zodat deze niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers. Het was vooral lastig om de locaties en grootte van de rookzones te bepalen. We moesten een goede balans vinden tussen ‘niet te veel en niet te groot’ en ‘voldoende zodat bezoekers het rookvrij-beleid kunnen naleven’.”

Medewerkers informeren

De communicatie richting medewerkers pakte het park nauwkeurig op. Nicole: “Ten eerste omdat rookvrij ook voor de personeels- en pauzeruimtes geldt. Ten tweede omdat de medewerkers de juiste informatie moeten hebben over het rookvrij-beleid, de locaties van de rookzones en de bijbehorende regels. Er kunnen natuurlijk altijd bezoekers zijn die niet op de hoogte zijn van het beleid. We vragen onze medewerkers hen aan te spreken. We geven aan dat we elkaar hierbij helpen en dat ze er niet alleen voor staan. Ons personeel reageerde goed op de aanpassing: iedereen begrijpt waarom we voor rookvrij kiezen.”

Bezoekers informeren

De Efteling stuurde een nieuwsbericht uit om bezoekers te informeren. Ook deelden ze het bericht via hun socialmediakanalen. “Daarnaast pasten we onze website aan zodat bezoekers het kunnen lezen ter voorbereiding op hun dagje uit. En als bezoekers naar de hoofdentree lopen roepen we in vier talen om dat de Efteling rookvrij is. Ten slotte zijn voor de bezoekers die toch willen roken de rookzones te vinden op de plattegrond en in de Efteling-app,” aldus Nicole.

Veilig en gezond

Nicole vertelt dat de bezoekers overwegend positief reageren: “Ze begrijpen dat de Efteling een veilige en gezonde plek moet zijn voor iedereen. Ook vinden bezoekers het heel prettig om niet in de rooklucht van iemand anders te lopen. Natuurlijk zijn er ook bezoekers die het jammer vinden dat ze bijvoorbeeld op het terras geen sigaret kunnen roken. Als bezoekers roken buiten de rookzones, spreken we ze hier altijd op aan. Tot nu toe werkt over het algemeen iedereen goed mee.”

Wens in vervulling

Nicole vertelt dat ze ontzettend blij is dat de Efteling nu rookvrij is: “Het was een wens die al veel langer bestond en sinds vorig jaar is het zo ver. Wie weet gaan we het aantal rookzones gefaseerd afbouwen. Het is nu nog te vroeg om dit concreet te bepalen.” Ze heeft ook nog een praktische tip voor andere attractieparken en omgevingen die rookvrij willen worden: “Denk goed aan wat jouw bezoekers prettig vinden en wat het eigen uitgangspunt is. Het doel is natuurlijk geheel rookvrij, maar dit kan ook stapsgewijs. Ik zou dus vooral zeggen: ga ervoor!”

Lees verder