Wat wij doen

Rookvrij opgroeien willen wij vanzelfsprekend maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Onze ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.

Is het nodig?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken overlijdt aan de gevolgen hiervan; elk jaar zo’n 20.000 Nederlanders. Roken kan ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Ondanks deze harde feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie

Ons vertrekpunt is opgroeiende kinderen. Kinderen die vanaf nu worden geboren:

  • hebben een rookvrije zwangerschap doorlopen;
  • gaan naar een rookvrije kinderopvang en school, spelen in rookvrije speeltuinen en sporten bij rookvrije sportverenigingen.
  • reizen rookvrij in de auto en met het openbaar vervoer.
  • brengen hun vrije tijd rookvrij door. Dat doen ze onder andere in rookvrije dierentuinen, attractieparken, buitenzwembaden, kinderboerderijen en op rookvrije terrassen en vakantieverblijven.
  • lopen stage en hebben bijbaantjes bij rookvrije organisaties en bedrijven.
  • zien geen rookbeelden in films, op tv, in tijdschriften, in muziekvideo’s en op (social) media.
  • leven in een wereld waar sigaretten, shag, vapes en andere nicotineproducten moeilijk verkrijgbaar, onaantrekkelijk en duur zijn.


Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en zijn we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Lees meer over wat anderen doen en wat jij kunt doen.

Wie zijn wij?

De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Initiatiefnemers

Hartstichting logo

Iedereen een gezond hart. Dat is onze missie. Het is onze ambitie om meer mensen langer te laten leven met een gezond hart. Met een betere kwaliteit van leven en meer hartgezonde levensjaren.

Lees meer over de Hartstichting

Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maakt KWF het verschil. 

Lees meer over KWF

Longfonds logo

Onze missie is: longziekten de wereld uit en bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. We blijven ons inzetten voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen.

Lees meer over het Longfonds

Meer informatie

Wil jij het beeldmerk van de Rookvrije Generatie gebruiken, bijvoorbeeld om te laten zien dat een omgeving rookvrij is? Dat kan! Op deze pagina kun je ons beeldmerk downloaden.

Dat roken slecht is weten we allemaal. Maar hoe erg is roken eigenlijk? En wat zijn precies de gevolgen? Lees de feiten en cijfers over roken.

Heb je een vraag voor over de Rookvrije Generatie? Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen én antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar info@rookvrijegeneratie.nl.