Rookvrij op vakantie? Dat kan bij Landal Twenhaarsveld!

Op het vakantiepark Landal Twenhaarsveld zijn alle buitenfaciliteiten op en rondom het centrale plein rookvrij. Waarom? “De reden is heel logisch: op deze plekken komen veel kinderen.” Rutger Cruiming (General Manager) vertelt hoe je dit snel en eenvoudig voor elkaar krijgt.

8 november 2023

Goede voorbeeld

In de drukke zomerperiode verblijven er op het vakantiepark vaak wel 1100 gasten per nacht, waaronder veel gezinnen met kinderen. Rutger: “Onze bungalows zijn al een paar jaar rookvrij en het voelde als een logische stap om ook de gemeenschappelijke buitenplekken rookvrij te maken. Op en rondom ons centrale plein zitten onder andere een speeltuin, een terras, de parkshop en het zwembad. Met andere woorden: de jonge bezoekers van ons vakantiepark komen hier vaak. We bespraken het in het MT en eigenlijk was iedereen meteen akkoord. Of je nou wel of niet rookt: iedereen wil kinderen het goede voorbeeld geven.”

Snel geregeld

Rutger vertelt dat het snel en eenvoudig te regelen is om je vakantiepark (gedeeltelijk) rookvrij te maken: “We besloten de borden van de Rookvrije Generatie te gebruiken, aangezien je deze borden tegenwoordig overal ziet en daarom herkenbaar zijn. Bij alle zes de toegangen tot het centrumplein hangen de borden. Ook plaatsten we het logo van de Rookvrije Generatie op de prullenbakken op het plein, omdat hier nog metalen plaatjes op zaten om je sigaret uit te drukken. Verwijder de asbakken van je terras. Dan is het eigenlijk al geregeld!”

Begripvolle reacties

Goede naleving van het rookvrije plein is volgens Rutger erg belangrijk: “Ons personeel spreekt mensen aan als ze soms toch nog iemand zien roken op het plein. Eigenlijk verloopt dit vrij soepel. Soms weten bezoekers het ook gewoon niet en reageren ze altijd heel begripvol als je uitlegt waarom we dit doen.” Ook kwamen er geen negatieve reacties van het personeel. “We hadden al de regel dat het personeel niet rookt in het zicht van onze gasten, dus wat dat betreft is er niks voor hen verandert,” aldus Rutger.

Gewoon doen

Rutger adviseert andere vakantieparken om ook de gemeenschappelijke plekken rookvrij te maken. “Het kost weinig tijd en geld. En onze ervaring is ook dat er geen bezoeker minder komt: de afgelopen jaren is het juist ontzettend druk in het park! We hebben geen enkele klacht binnengekregen en ik merk dat onze gasten het eigenlijk heel normaal vinden. Door deze stap als vakantiepark te nemen zorg je ervoor dat je er een klein steentje aan bijdraagt dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Dat wil toch iedereen?”

Wil jij een vakantiepark (gedeeltelijk) rookvrij maken? Bekijk de tips en handvatten en ga aan de slag.

Lees verder