16 dingen die jij vandaag kunt doen voor een Rookvrije Generatie

Je komt ze overal tegen: de rookvrij-borden van de Rookvrije Generatie. Wist je dat veel van die plekken rookvrij zijn geworden dankzij mensen zoals jij en ik? En dat steeds meer mensen zich bewust worden van hun voorbeeldfunctie, ook online? Iedereen kan iets doen op weg naar een Rookvrije Generatie. Dat kan zelfs nu meteen al. Kijk maar! 

3 januari 2024

 1. Volg de Rookvrije Generatie op Instagram, Facebook, LinkedIn, Threads en X. En deel onze berichten in jouw stories.

 2. Ben je op een rookvrije plek en zie je iemand roken (waaronder vapen)? Spreek die persoon dan vriendelijk aan. Misschien weet iemand niet dat het een rookvrije plek is.
   

 3. Vraag aan een café of restaurant waar je graag komt of ze het terras rookvrij kunnen maken, bijvoorbeeld door ze een e-mail te sturen.

 4. Maak je sportclub rookvrij. Of help het bestuur op weg om dit te doen. Bekijk onze tips voor een rookvrij sportterrein.

 5. Wellicht kun je nog een andere omgeving rookvrij (helpen) maken? Bijvoorbeeld die van je organisatie, je (studenten)vereniging, noem maar op!

 6. Meld de rookvrije omgeving dan meteen aan op de Rookvrij-kaart!

 7. Geef het goede voorbeeld, ook online. We weten: zien roken, doet roken. Dus maak en deel geen foto’s of video’s met (e-)sigaretten of rokende mensen.

 8. Organiseer je een evenement? Maak het rookvrij! Zoals Anouk, die een rookvrij kinderfestival organiseerde! Of Jacco, die de Avondvierdaagse rookvrij maakte. Of neem een voorbeeld aan Tina Festival en Into The Great Wide Open

 9. Wil je ook dat jouw favoriete festival, camping of vakantiepark rookvrij wordt? De vraag is snel gesteld per mail of social media!

 10. Heb je kinderen? Maak roken (waaronder vapen) bespreekbaar met deze gesprekstips.

 11. Vraag of jouw werkgever een rookvrij beleid invoert.

 12. Kies voor een rookvrij dagje uit in een van de vele rookvrije attractieparken of dierentuinen. Of vraag een park bij jou in de buurt om rookvrij te worden.

 13. Steun initiatieven die bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Zoals dit burgerinitiatief. En volg initiatieven zoals Doei Tabaksindustrie op Instagram of TikTok.

 14. Rook je, maar wil je liever stoppen? Kijk op www.ikstopnu.nl hoe je dat het beste kunt doen. Zo geef je meteen het goede voorbeeld en voorkom je dat anderen meeroken.

 15. Help een stopper! Ken je iemand die wil stoppen met roken? Die kans is groot, want 8 van de 10 rokers wil liever stoppen. Je kunt diegene helpen met begrip en steun. Bekijk hier hoe je een stopper helpt, net zo lang tot het lukt.

 16. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees verder