Kinderopvang

Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij. Gelukkig zijn alle kinderopvangen al rookvrij. Ruim 9 op de 10 Nederlanders zijn dan ook voorstander van geheel rookvrije buitenterreinen van een kinderopvang. Toch zijn er ook nog stappen te zetten. Bekijk meer informatie en inspiratie over een volledig rookvrije kinderopvang. 

Derdehands rook

Alle kinderopvanglocaties zijn rookvrij. Toch is er nog werk te verrichten: kinderen moeten namelijk ook beschermd worden tegen derdehands rook. Dat betekent: het binnenkrijgen van schadelijke stoffen die achterblijven nádat iemand klaar is met roken. Deze giftige stoffen blijven namelijk kleven aan iemands huid, haren en kleding en komen ook terecht op vloeren, speelgoed, en ze trekken in gordijnen en meubels. Dit gebeurt ook wanneer iemand buiten rookt en daarna naar binnengaat.

Derdehands rook kun je niet alleen inademen, maar ook inslikken of via aanraking binnenkrijgen. Het risico is nog groter bij (kleine) kinderen, omdat zij dichter bij de grond kruipen/lopen, meer aanraken en dingen in hun mond stoppen. Ook als ze worden opgetild door een medewerker van de kinderopvang die net gerookt heeft, komen ze in contact met derdehands rook op kleding en huid. Lees meer over (de gevaren van) derdehands rook en/of bekijk de onderstaande video. 

Werk jij bij een kinderopvang en wil je stoppen met roken?

Er is geen ‘veilig niveau’ van blootstelling aan tabaksrook of de damp van een e-sigaret/vape. Om kinderen volledig rookvrij te laten opgroeien, is dus de beste oplossing om als medewerker van de kinderopvang te stoppen met roken. 
 
We weten dat stoppen met roken uitdagend kan zijn. Daarom hebben wij een paar tips op een rij gezet: 
 

Meer informatie

Wil je meer lezen over rookvrije kinderopvang? Ga dan naar de website van BOinK.