Het gesprek over roken met je kind

Praten over roken/vapen met je kind: veel ouders vinden dit lastig. Ze weten niet goed hoe ze het gesprek kunnen beginnen. Of ze zijn bang dat ze meteen ruzie krijgen. Wij geven tips die je helpen het gesprek aan te gaan. 

4 oktober 2023

Pubers en roken

Pubers experimenteren graag. Dat doen ze uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt: dat geldt zowel voor sigaretten met tabak als voor e-sigaretten (vapes). Als jongeren hiermee beginnen lijkt het nog onschuldig, maar tieners overzien de gevolgen niet goed.

Dit komt omdat hun hersenen nog niet volgroeid en dus extra kwetsbaar zijn. Kinderen raken hierdoor veel sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers die jong zijn begonnen kunnen later moeilijker stoppen, maar daar staat ze op die leeftijd nauwelijks bij stil. 

Nicotine heeft nog een ander nadeel voor jongeren: het verstoort de aanleg van hun hersenen. Dit kan leiden tot vervelende problemen, zoals concentratiestoornissen of angst- en stemmingsklachten. 

De mening van ouders 

Het misschien alsof pubers geen advies willen van hun ouders. In werkelijkheid zijn pubers vaak onzeker en willen ze juist grenzen en duidelijkheid. Uit onderzoek is bekend dat ze de mening van hun ouders wel degelijk belangrijk vinden. En ook dat jongeren minder snel beginnen met roken als ze weten hoe hun ouders hierover denken. Het is belangrijk om op tijd met je kind over roken te praten en jouw mening te delen. Leg duidelijk uit dat je niet wilt dat je kind gaat roken en waarom. 

Ook als je zelf rookt kun je met je kind over roken praten. Rokende ouders vinden dat vaak lastig, maar je kunt juist vertellen over je eigen ervaringen en aangeven dat het erg moeilijk is om weer te stoppen met roken. 

Tips voor een goed gesprek

 1. Kies een rustig moment
  Zorg ervoor dat het voor iedereen een goed (rustig) moment is om te praten. Een prettige sfeer is belangrijk.

 2. Wees eerlijk, open en geef elkaar de ruimte
  Geef je kind de kans om zijn of haar eigen mening te delen. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat het stoer of lekker is om te roken/vapen. Luister naar elkaars mening en praat hierover.

 3. Praat over de risico’s
  Praat met je kind over de risico’s van roken/vapen. Leg uit dat je graag wilt dat je kind gezond blijft. Je kunt uitleggen dat roken verslavend is en dat het moeilijk is om weer te stoppen. En dat je er mentale klachten van kunt krijgen, zoals concentratieproblemen, angst en slecht in je vel zitten.

 4. Laat geen misverstanden bestaan over e-sigaretten/vapes of nicotinezakjes
  Leg je kind uit dat ook het roken van e-sigaretten/vapes schadelijk en erg verslavend is. Dat geldt ook voor het gebruik van nicotinezakjes (snus). Het is allebei géén onschuldig alternatief voor sigaretten met tabak. Hoewel e-sigaretten/vapes geen teer bevatten, zijn er wel allerlei andere chemische stoffen toegevoegd die ook giftig en schadelijk zijn.

 5. Niet te vaak
  Het is niet nodig om vaak met je kind over roken te praten. Beter één keer een goed gesprek, dan er steeds weer over beginnen.

Meer informatie

Heb je nog vragen of behoefte aan meer betrouwbare informatie over roken?
Dan kun je terecht op: 

Lees verder