Het gesprek over roken met je kind

Praten over roken: het lijkt vaak makkelijker dan dat het is. Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind over roken te praten. Ze weten niet goed hoe ze het gesprek kunnen beginnen. Of ze zijn bang dat ze meteen ruzie krijgen. Hieronder lees je tips die je helpen het gesprek aan te gaan. 

30 oktober 2017

Pubers en roken

Pubers experimenteren graag. Met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt: het wordt snel een verslaving. En kinderen raken veel sneller verslaafd dan volwassenen. Rokers die jong zijn begonnen kunnen moeilijker stoppen. Het puberbrein is nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Het lijkt vaak of pubers geen advies willen van hun ouders. Toch is bekend uit onderzoek dat ze de mening van hun ouders wel belangrijk vinden. Pubers zijn vaak onzeker en willen juist grenzen en duidelijkheid. Zeg daarom tegen je kind dat je het belangrijk vindt dat hij of zij niet gaat roken. Praat er over, ook als je zelf rookt.

Tips

 1. Kies een rustig moment
  Zorg ervoor dat het voor jullie allebei een goed (rustig) moment is om te praten. Een prettige sfeer is belangrijk.
 2. Wees eerlijk, open en geef elkaar de ruimte
  Geef je kind ook de kans om zijn of haar eigen mening te delen. Je kind kan bijvoorbeeld denken dat het stoer is om te roken. Probeer dit duidelijk te krijgen en praat hierover.
 3. Praat over de risico’s
  Praat met je kind over de risico’s van roken. Leg uit dat je wilt dat je kind gezond blijft. Je kunt uitleggen dat roken verslavend is en dat het moeilijk is om te stoppen.
 4. Niet te vaak
  Het is niet nodig om vaak met je kind over roken te praten. Beter een keer een goed gesprek, dan er steeds weer over beginnen.

Lees verder