Geen sigarettenrook, maar dennengeur: festival Into The Great Wide Open is grotendeels rookvrij

Muziek, beeldende kunst, literatuur en film: het festival Into The Great Wide Open op Vlieland heeft het allemaal! De 6.500 volwassen én 1.000 kinderen die jaarlijks het festival bezoeken, doen dit ook nog eens grotendeels rookvrij. Hoofd Duurzaamheid en Innovatie Tijl Couzij licht toe hoe zij dit aanpakken. 

31 augustus 2023

Duurzaam en gezond

Tijl vertelt dat de directe aanleiding om het festival rookvrij te maken een rook- en stookverbod was, dat op Vlieland van kracht was. Het festivalterrein ligt namelijk in een natuurgebied. Volgens dit verbod mogen mensen geen vuur maken of gebruiken op die plek. Tijl: “We hadden er niet eerder over nagedacht om het festival rookvrij te maken, maar we kwamen erachter dat de uitwerking erg goed beviel. We streven als festivalorganisatie naar duurzaamheid en hier past roken – en het bijbehorende afval – niet heel goed bij. Ook is het een festival waar kinderen komen: aan hen wil je het goede voorbeeld geven. Door het stookverbod maakten we toen dus niet heel bewust de keuze om het festival grotendeels rookvrij te maken, maar het past goed bij onze ideeën van wat een goed festival is. Daarom nemen we het nu ook standaard in ons beleid op.”

Een festival voor iedereen

Into The Great Wide Open is een festival voor iedereen. Tijl: “Ik maak persoonlijk het liefst het hele terrein rookvrij zodat we nergens meer peuken hoeven te ruimen, maar omdat we geen mensen willen uitsluiten hebben we op dit moment nog een aantal rookplekken. Het is ook niet per se zo dat wij als festival anti-roken zijn.” Hij vertelt dat de rookplekken voorkomen dat peuken over het hele terrein verspreid liggen en dat de niet-rokende festivalbezoekers – waaronder kinderen – meeroken tijdens de optredens. Want op die plekken na, is het gehele festivalterrein rookvrij. “En sinds 2016 verkopen we ook al geen tabak meer.”

Vriendelijk aanspreken

Tijl geeft aan dat duidelijke communicatie belangrijk is. “Het staat op onze website bij de huisregels. Ook staat op het terrein zelf aangegeven waar je alleen nog mag roken .” Beveiligers en medewerkers van het festival zijn natuurlijk op de hoogte van het beleid en spreken bezoekers vriendelijk erop aan als ze zien dat ze zich er niet aan houden.

Dennengeur

De bezoekers van het festival reageren met name positief. Tijl: “Een festival is denk ik een omgeving waar nog veel mensen roken, maar toch horen we vaak het geluid dat bezoekers het grotendeels rookvrije terrein prettig vinden.” Eén van die bezoekers is Dieuwke, die de afgelopen jaren meerdere keren het festival bezocht. Ze vertelt: “Veel plekken waar ik kom zijn al rookvrij. Het voelt voor mij heel normaal dat Into The Great Wide Open dit ook grotendeels is. Helemaal omdat het festival middenin de natuur is: we mogen een paar dagen een mooi stukje Waddeneiland ‘lenen’ en daar moeten we dan ook zuinig op zijn. Daarnaast is het als niet-rokende bezoeker natuurlijk heel fijn dat je dennengeur opsnuift in plaats van sigarettenrook!”

Begrip onder rokers

Tijl vertelt dat er ook bij de rokende festivalbezoekers begrip is, met name door het rook- en stookverbod. Tijl: “Mensen kunnen er dan eigenlijk niets tegenin brengen, want het mag gewoon niet. We hebben dus eigenlijk nooit discussies.” Festivalbezoeker Lize bevestigt dit: “Ik rook zelf, dus voor mij is het soms wel wat onhandig. Maar ik snap de keuze heel goed. Ik was er in 2022 toen het erg warm was: met die droogte is het gewoon gevaarlijk als er een brandende sigaret in het bos of de duinen terechtkomt.”

Benadruk de voordelen

Tijl wil als tip aan andere festivals geven om vooral de voordelen van rookvrij te benadrukken. “Voor niet-rokers is het fijn dat ze op het festivalterrein niet hoeven mee te roken. Leg de nadruk hierop en niet op wat er niet mag of de regelgeving. Zo verleid je mensen tot goed gedrag en blijf je weg van het welbekende ‘vingertje’ waar veel mensen tegendraads van worden.” Ook is het volgens Tijl belangrijk om als festival duidelijk te maken waarom je kiest voor rookvrij. Dit kan natuurlijk gezondheid zijn, maar ook brandveiligheid en het voorkomen van peukenafval. “Soms zijn dit redenen die mensen meer aanspreken. Zorg dus voor een duidelijk verhaal!”

Fotografen: Sjoerd Knol en Marleen Annema

Lees verder