“Het is een evenement voor kinderen: natuurlijk is ons festival rookvrij!”

Anouk is de eigenaar van kinderkledingwinkel ZieZo in Harderwijk. Samen met haar man Christian organiseerde ze afgelopen zaterdag voor het eerst een rookvrij kinderfestival: ZieZo’s Zomerfestival. “Mijn klanten zijn al gewend dat alles rook- en alcoholvrij is.”

11 juli 2023

Een feest voor kinderen

Anouk: “Ik heb veel vaste klanten die bij mij koffie komen drinken, aangezien ik in de winkel een lunchroom heb. Ik dacht: hoe leuk is het als ik voor deze gezinnen een zomerfestival organiseer in de stijl van mijn winkel?” Ze vertelt dat het nooit een discussie is geweest of het festival rookvrij zou worden. “Het festival is in ZieZo-stijl: mijn klanten zijn al gewend dat het rookvrij is door de borden bij de ingang. En ik serveer ook geen alcohol in mijn winkel, dus het was logisch dat het festival alcoholvrij werd.” Christian vult aan: “Het is en blijft natuurlijk een feest voor kinderen: daar horen roken en alcohol gewoon niet bij.”

 

Duidelijke communicatie

Toch vond Anouk het belangrijk om van tevoren duidelijk te communiceren dat het festival rookvrij is. “Je wilt voorkomen dat er bezoekers zijn die toch willen roken en teleurgesteld zijn op de dag zelf. Nu is van tevoren voor iedereen helder wat het beleid is.” Op de posters, flyers en in de berichten op social media staat daarom altijd duidelijk aangegeven dat het festival rook- én alcoholvrij is.

Denk na over de locatie

Een tip die Anouk wil meegeven aan andere organisatoren van rookvrije festivals: kies voor een locatie die al rookvrij is. “We hoefden eigenlijk niks met de locatie te regelen, omdat ze zelf al een rookvrij-beleid hebben. Ook hangen er al meerdere rookvrij-borden op het terrein en staan er geen asbakken, dus de communicatie op het terrein is ook helder.” Als de locatie nog niet rookvrij is, dan adviseert Anouk om in ieder geval te kiezen voor een afgesloten terrein. Het is dan voor iedereen duidelijk dat je niet mag roken vanaf het moment dat je het festivalterrein oploopt.

Logisch

Op 8 juli was het zover: met maar liefst 1500 ouders en kinderen en heerlijk weer was het festival een groot succes! Anouk vertelt dat het voor de bezoekers eigenlijk logisch was dat het rookvrij was en dat ze de borden ook herkenden van andere plekken waar ze met hun kinderen komen. “Het enige moment dat ik iemand zag roken was de marktkraamopbouwer de dag voor het festival. Toen ik vriendelijk tegen hem zei dat het terrein rookvrij is, doofde hij meteen zijn sigaret.” De bezoekers die wel rookten, liepen steeds netjes van het terrein af.

Opening door de kinderburgemeester

De kinderburgemeester van Harderwijk Sem van der Glind was blij dat er in zijn gemeente een rookvrij festival werd georganiseerd: “Het is heel bijzonder natuurlijk dat dit het eerste festival is dat rookvrij is.” Daarom besloot hij naar het festival te komen, waar hij het festivalterrein officieel opende met het doorknippen van een lintje.

Rookvrije festivals: het nieuwe normaal

Anouk hoopt dat ze met dit festival een voorbeeld is voor andere kinderfestivals. “Kinderen zijn al gewend dat plekken rookvrij zijn, denk aan het schoolplein en de sportclub. Hoe mooi zou het zijn als kinderen opgroeien met het idee dat een festival ook rookvrij is? Dan weten ze meteen dat roken niet nodig is om het leuk te hebben op een festival. Je wilt de volgende generatie gewoon zo gezond mogelijk groot zien te krijgen: daar doe ik het allemaal voor.”

 

"Hoe mooi zou het zijn als kinderen opgroeien met het idee dat een festival rookvrij is?"

Lees verder