ProRail & NS ontvangen Rookvrije Generatie Award

Directeur van het Longfonds Michael Rutgers reikte een Rookvrije Generatie Award uit aan ProRail & NS. Karlien Kleissen (ProRail) en Frank Smits (NS) namen de award in ontvangst. Met de Rookvrije Generatie Awards belonen we initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

23 maart 2021

Stapsgewijs

ProRail en NS zijn stapsgewijs te werk gegaan om alle stations rookvrij te maken. Eerst werd een  ingangsdatum bepaald voor rookvrije stations en het informeren van onder andere stationswinkels, gemeenten en belangenverenigingen. In april van vorig jaar stopte NS met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. NS sluit geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen, ook in de AH to go’s op de stations wordt geen tabak meer verkocht. Als laatste heeft ProRail alle rookzones verwijderd: circa 330 rookpalen, 120 asbaktegels en 200 bewegwijzeringsborden.

Voorbeeldfunctie

Volgens het juryrapport hebben ProRail en NS het afgelopen jaar intensief samengewerkt om de stations volledig rookvrij te maken. Dit is een grandioze prestatie en een mooi voorbeeld voor de rest van de OV sector.

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Winnaar categorie Bedrijven

Rookvrije initiatieven konden zich hiervoor zelf aanmelden of zijn aangemeld door het publiek. Publieksstemmen via de website telden voor de helft mee; de andere helft werd toegekend door de vakjury. In totaal zijn er 7 categorieën die een Award krijgen toegekend, met dit jaar een extra toekenning voor ‘meest vernieuwend’. ProRail & NS zijn de winnaar in de categorie Bedrijven.

Lees verder