Vrijwilliger Robert maakte de voetbalvereniging rookvrij

Robert Guis heeft drie zonen tussen de 11 en 16 jaar, die allemaal voetballen bij RCL Leiderdorp. Ook is hij actief vrijwilliger bij de club. Robert staat er helemaal achter dat zijn voetbalvereniging geheel rookvrij is.

13 augustus 2017

Waarom wilde je dat de vereniging rookvrij werd?

“We weten allemaal dat kinderen niet gaan roken omdat ze het lekker vinden. Ze willen meedoen of stoer zijn. De vraag is hoe we dat eindelijk eens gaan stoppen. Voor mij is het heel logisch als er bij sportverenigingen niet meer gerookt mag worden. Sporten is gezond en heel erg goed voor de psychische en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Daarom moeten kinderen een sportterrein associëren met een gezonde plek. En daar hoort zichtbaar roken niet meer bij. Ik denk dat dit op de lange termijn echt verschil kan maken.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“RCL was een van de eerste voetbalverenigingen in Nederland met een rookvrije ambitie. Daar ben ik heel trots op. Het bestuur van RCL durfde haar nek uit te steken. We zijn feestelijk van start gegaan. De aftrap vond plaats door niemand minder dan oud-international Wim van Rijsbergen. Via de mail, website en Facebook hebben we onze leden geïnformeerd over dit initiatief.”

Hoe reageerden de ouders?

“De eerste reacties op de vereniging waren positief. Maar er waren ook mensen die riepen dat je dan ook alcohol en de frituur moet afschaffen. Deze mening moet je respecteren en uitleggen dat dat een andere discussie is. Na dit soort discussies zag je dat er bewustwording ontstond, en vrij snel lieten de eerste rokers het goede voorbeeld zien. Ik verwacht dat het voorbeeldgedrag van onze vereniging ook andere sportverenigingen aan het denken zet. Als er een sportvereniging over de dam is en rookvrij wordt, dan volgen er vast meer. Uiteindelijk is natuurlijk het doel dat roken voor kinderen totaal niet vanzelfsprekend is omdat het simpelweg minder zichtbaar is in hun omgeving.”

Heb je tips?

“De materialen van de Rookvrije Generatie om onze voetbalvereniging rookvrij te maken vonden wij erg bruikbaar. Heb je interesse om hier als sportvereniging ook mee aan de slag te gaan? Dan raad ik aan om het gratis stappenplan Rookvrij Sporten aan te vragen. Gewoon doen! Wel is het belangrijk dat je er als vereniging een eigen draai en invulling aan geeft. Want iedere club heeft zijn eigen specifieke issues, kenmerken en cultuur.”

Lees verder