Rookvrije Generatie Awards gewonnen door Erasmus MC

Het Erasmus MC ontvangt een Rookvrije Generatie Award! Kinderarts-neonatoloog Jasper Been nam de award in ontvangst. Met de Rookvrije Generatie Awards belonen we initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

25 maart 2021

Rookvrije zone

Sinds september 2019 is de straat van het ziekenhuis een rookvrije zone. De eerste rookvrije zone in Nederland die meerdere instellingen verbindt. Er zijn rookvrij borden, stoeptegels, stoepmarkering en posters aangebracht en er hangen Rookvrije Generatie vlaggen in de masten. Via intranet informeert het Erasmus MC 15.000 medewerkers en 3.700 studenten en via Sophia TV bereiken ze de patiëntjes en hun ouders. Ook bieden zij ondersteuning aan patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers om te stoppen met roken. Na een jaar is vastgesteld dat dit initiatief bijdraagt aan het verminderen van roken, zowel binnen als buiten de zone. In de straat is een cultuur ontstaan waarbij iedereen elkaar kan aanspreken over de Rookvrije Generatie.

Voorbeeldfunctie

Volgens het juryrapport is het bijzonder hoe  het Erasmus MC in Rotterdam samen met de buren de Hogeschool Rotterdam, Erasmiaans Gymnasium, CBTR én Gemeente Rotterdam een grote Rookvrije Zone ontwikkelde. Hiermee dragen ze stevig bij aan een rookvrij Nederland. Daarnaast spelen ze een actieve rol in het aanwakkeren van het maatschappelijk debat zowel regionaal als nationaal. Zij ontvingen van alle award-winnaars de meeste publieksstemmen.

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF  en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Winnaar categorie Zorg

Rookvrije initiatieven konden zich hiervoor zelf aanmelden of zijn aangemeld door het publiek. Publieksstemmen via de website telden voor de helft mee; de andere helft werd toegekend door de vakjury. In totaal zijn er 7 categorieën die een Award krijgen toegekend, met dit jaar een extra toekenning voor ‘meest vernieuwend’. Erasmus MC is de winnaar in de categorie Zorg.

Foto: Esther Morren. Sven de Langen, wethouder; Jan Meijdam, gemeente Rotterdam; Sandra Verschoof, Centrum Bijzondere Tandheelkunde; Joke Boonstra, Erasmus MC, Jasper Been (op het scherm), kinderarts; Leonieke Breunis, arts-onderzoeker; Chiel Melsert, Erasmiaans Gymnasium; Floris Italianer, directeur Hartstichting; Wijnand van den Brink, Hogeschool Rotterdam; Jeroen van der Bent en Karin Bakker, Erasmus MC.

Lees verder