Rookvrij schaatsen: het kan bij de Doornsche IJsclub

“We willen het goede voorbeeld geven aan de jeugd. Ook gaat sporten en roken gewoon niet samen. Een rookvrije skate- en ijsbaan is voor ons vanzelfsprekend,” vertelt Cees Schippers, secretaris van de Doornsche IJsclub. Een paar jaar geleden maakten zij hun baan rookvrij.

14 december 2022

Goed voorbeeld voor de jeugd

Cees vertelt dat de ijsbaan alleen ‘open’ is als het vriest. De rest van het jaar gebruiken ze de 300 meter lange baan als skeelerbaan. “Toen we een paar jaar geleden hoorden van de Rookvrije Generatie hebben we meteen onze baan rookvrij gemaakt. Iedereen van ons bestuur stond achter dit initiatief. Wij richten ons namelijk specifiek op de jeugd. Als het begint te vriezen benaderen we bijvoorbeeld actief scholen in de buurt om bij ons te komen schaatsen. Je wilt deze kinderen het goede voorbeeld geven.”

Geen peuken in het ijs

Cees vertelt dat er nog een andere reden was om rookvrij te worden: “Sport en roken gaan gewoon niet samen. Hetzelfde geldt voor alcohol, dat verkopen we dus ook niet op de baan.” Als bijkomend voordeel benoemt Cees dat er nu geen peuken meer in het natuurijs belanden: “Een rookvrij-beleid is dus ook goed voor de ijskwaliteit!” Toen de ijsclub besloot rookvrij te worden, bestelden ze rookvrij-borden en -stickers en hingen die op bij de ingang van de baan en bij het clubhuis om het rookvrij beleid duidelijk aan te geven.

Begripvolle reacties

Cees vertelt dat het personeel positief reageerde: “Ze waren wel benieuwd of het ook zou gaan werken, aangezien er nog wel eens ouders langs de kant stonden te roken.” In de praktijk blijkt dit goed uit te pakken. “We lopen altijd met een aantal vrijwilligers rond en we zien bijna nooit iemand die rookt. Als dit wel zo is, spreken we diegene vriendelijk aan. We vragen of hij of zij buiten het terrein wil roken en dan ook niet voor bij de ingang, zodat bezoekers niet alsnog door de rook hoeven te lopen. Dit werkt goed: we krijgen veel begrip en ondervinden eigenlijk nooit problemen. Mijn advies aan andere skate- en ijsbanen is dus om het gewoon te doen! Het is veel simpeler dan je denkt.”

‘Toen we een paar jaar geleden hoorden van de Rookvrije Generatie hebben we meteen onze baan rookvrij gemaakt.’

Lees verder