Hester schreef een brief aan pretparken en dierentuinen

Hester Zitvast is journalist en schrijft onder andere colums voor VROUW.nl. In maart dit jaar riep Hester via een open brief Nederlandse pretparken en dierentuinen op om hun parken rookvrij te maken.

13 augustus 2017

Waarom heb je de brief geschreven?

“Ik raakte geïnspireerd toen ik samen met mijn gezin pretparken bezocht in Florida, waar niemand een sigaret opstak in de buurt van kinderen.  Daar zijn speciale rookplekken aangewezen. Het contrast was groot toen ik terugkwam in Nederland en met mijn dochtertje van twee een dierentuin bezocht” vertelt Hester. “Moeders liepen stomend achter kinderwagens, opa’s en oma’s die rokend toekeken hoe hun kleinkinderen in een klimrek hingen. Vaders die hun peuken bij de olifanten gewoon in de bosjes schoten. Het kan allemaal maar. Waar ik ook liep, overal sigarettenlucht. En dat is best knap als je weet hoe het bijvoorbeeld bij de otters of de bevers kan stinken. Ik heb altijd al een sterke aversie tegen roken gehad. Ik dreef er mijn (vroeger rokende) ouders mee tot waanzin. Maar ik heb ook een zoon met heftige astma en wil dat hij in een gezonde omgeving opgroeit.”

In je brief schrijf je dat je graag het gesprek aangaat, is dit gelukt?

“Dat is me zeker gelukt. Daarbij merk ik wel dat veel mensen denken dat ik ze hun sigaret wil afpakken. Terwijl dat echt niet mijn bedoeling is. Ik zie de moeilijkheid van de verslaving. Maar mij gaat het erom dat ze het niet doen bij kinderen. Helaas voelen mensen zich snel aangevallen. Maar ik merk wel dat ze steeds meer overtuigd zijn dat we niet moeten roken bij kinderen.”

Heb je iets van de dierentuinen en parken gehoord?

“Na het schrijven van mijn open brief ben ik uitgenodigd bij dierenpark Amersfoort. Samen met het Longfonds heb ik daar de directeur gesproken. Dat was wel een goed gesprek, maar het park is uiteindelijk nog niet overstag gegaan. Zij zitten ook niet bij de Club van Elf die al wel het een en ander hebben aangepast.” Sinds 1 april 2017 is bij een groot aantal attractieparken roken in de wachtrij verboden. De club van Elf (vereniging gevormd door de directeuren van 11 attractieparken in Nederland) maakte dit in april van dit jaar bekend.  Onder andere de Efteling, Walibi Holland, Diergaarde Blijdorp en de Apenheul zijn aangesloten bij de Club van Elf.”

Een goed begin

“Het is een mooie eerste stap dat er niet meer gerookt mag worden in wachtrijen, maar ik snap niet waarom niet het hele park rookvrij is geworden. Je hebt dan nog steeds zoveel plekken waar nog gerookt mag worden met kinderen erbij. Wat mij betreft dus een goed begin, maar er mag nog wel een schepje bovenop.”

Lees verder