'Gezondheid is belangrijker dan tabaksverkoop'

Supermarkten mogen vanaf juli 2024 geen tabak en vapes meer verkopen. Vier Jumbo-filialen wachten dit verbod niet af: ze stoppen op eigen initiatief nu al met de verkoop van tabaksproducten. Supermarkteigenaar Roland vindt dit een logische stap: ‘Het is niet meer van deze tijd, waarom dan nog een jaar wachten?’

14 juni 2023

De vier Jumbo-filialen die tabak begin deze week in de ban deden, bevinden zich in Heeswijk Dinther, Vught, Krimpen aan den IJssel en Nuenen. De servicebalies in deze Jumbo-winkels krijgen een andere invulling, ter voorbereiding op het landelijk verbod van verkoop in alle supermarkten. De balie is nu alleen nog bedoeld voor vragen van klanten. Tabakswaar is dus niet meer verkrijgbaar.

Minder weerstand dan verwacht

Roland Grimberg is eigenaar van een Jumbo-filiaal in Nuenen, dat na een kleine verbouwing komende dinsdag de deuren weer opende. Twee weken geleden, op Wereld Niet Roken Dag (31 mei), heeft zijn personeel de klanten alvast laten wennen aan het idee dat er geen tabak meer verkocht wordt.

“We hebben onze klanten actief verteld dat we dit gaan doen, terwijl we pepermuntjes uitdeelden, en flyers van IkStopNu.nl aan rokers die willen stoppen. Het is best spannend deze stap, want we willen uiteraard geen boze klanten. Maar we kregen veel minder weerstand dan verwacht. We kregen vooral positieve reacties. Ook rokers geven aan: we snappen het eigenlijk wel.”

‘Onze collega’s aan de servicebalie hebben nu meer tijd en aandacht voor vragen van klanten.’

Gezondheid is belangrijker

“De klanten lopen niet weg; het is echt alleen de tabaksomzet die je kwijtraakt. Volgend jaar moeten we toch allemaal stoppen met tabaksverkoop. Ik dacht: ik kan nog een jaar wachten en die omzet nog binnenhalen. Maar veel liever laat ik klanten en collega’s nu al wennen aan de nieuwe situatie. Gezondheid is belangrijker.”

Tips

Roland heeft drie tips voor andere winkeleigenaren die willen stoppen met de verkoop van tabak

  • Wees niet belerend, maar gebruik positieve communicatie. Wij benadrukken liever wat we extra gaan doen, dan wat er verdwijnt. Onze collega’s aan de servicebalie hebben nu bijvoorbeeld meer tijd en aandacht voor vragen van klanten.”
  • Bied klanten die sigaretten en tabak bij je kochten een alternatief. Zo verwijzen we mensen die willen stoppen met roken naar IkStopNu.nl. En hebben we ons assortiment uitgebreid met hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals zuigtabletten.”
  • Begin op tijd met het aankondigen, zodat mensen kunnen wennen aan het idee, en doe dit op een leuke manier, bijvoorbeeld door pepermuntjes uit te delen. Het is ook een moment om de reacties van je klanten te peilen. Wij zien dat het aantal negatieve reacties enorm meevalt.’

Rookvrije Generatie

Om tot een Rookvrije Generatie te komen, is het belangrijk dat rookwaren op minder plaatsen wordt verkocht. Het wordt dan minder makkelijk voor jongeren om nicotineproducten te kopen (zoals sigaretten, e-sigaretten/vapes en nicotinezakjes). Daardoor is de verleiding minder groot om ermee te beginnen. En als je niet begint, raak je ook niet verslaafd.

Minder verleiding

Ook mensen die willen stoppen met roken zijn gebaat bij minder verkooppunten van tabak. Dit bevestigt ook een roker die een pakje sigaretten kocht bij de Jumbo in Nuenen: “Het is misschien wel een stimulans om te stoppen.” Als iemand verder moet lopen of fietsen naar een verkooppunt, kan een impulsaankoop niet meer. Wanneer je geen tabak meer kunt kopen in de supermarkt, dan helpt dat iemand om de verleiding te weerstaan om toch (e-)sigaretten te kopen.

Goed voorbeeld

Verschillende winkels voeren het aanstaande tabaksverkoopverbod gelukkig al eerder in: de Lidl stopte in bijvoorbeeld in oktober 2021 al met de verkoop. In de nieuwe winkels op NS stations is het ook niet meer toegestaan. En nu zijn het de eerste Jumbo-filialen die deze stap zetten.

Hartstichting, KWF en Longfonds (de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie) moedigen andere supermarkten aan om het voorbeeld van Jumbo en Lidl (die in 2021 al volledig stopte met de verkoop van tabak) te volgen. “Dit is een belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Goed om te zien dat meer supermarkten nu al stoppen met de verkoop van dit dodelijke product.”

Lees verder