Geert Groote College Amsterdam winnaar Rookvrije Generatie Award

TV-persoonlijkheid Tanja Jess overhandigde de Rookvrije Generatie Award aan het Geert Groote College. Conrector Fieke Otto-Ossenkoppele nam de award in ontvangst. Met de Rookvrije Generatie Awards belonen we initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

23 maart 2021

‘De rookvrije straat’

Al vanaf augustus 2018 mag er op het Geert Groote College niet meer gerookt worden. Omdat het schoolplein grenst aan het schoolplein van een lagere school, zagen de leerlingen de middelbare scholieren dagelijks roken. Dit gaf een slecht voorbeeld en veel rookoverlast. Inmiddels is ook in samenwerking met Stadsdeel Zuid ‘de rookvrije straat’ geopend wat past binnen de ambitie van Zuid om aan een rookvrij stadsdeel te werken. Verder is er een ‘Rookvrij promoteam’ actief met als credo ‘Smell flowers, not smoke’.

Voorbeeldfunctie

Volgens het juryrapport is het Geert Groote College in Amsterdam te prijzen omdat zij niet alleen al twee jaar voor de wetgeving rookvrij werden, maar daarbij ook oog hadden voor het effect van het rookvrij maken van hun schoolplein: De verplaatsing van rokende scholieren is grondig aangepakt met onder meer gastsprekers en voorlichting in alle klassen, deelname aan de klassikale niet roken wedstrijd ‘Smokefree Challenge’, een rookvrij promoteam dat leerlingen aanspreekt op de openbare weg, en het samen realiseren van een rookvrij gebied. De school laat, ook aan de jongere generatie, zien hoe het moet!

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Winnaar categorie Scholen

Rookvrije initiatieven konden zich hiervoor zelf aanmelden of zijn aangemeld door het publiek. Publieksstemmen via de website telden voor de helft mee; de andere helft werd toegekend door de vakjury. In totaal zijn er 7 categorieën die een Award krijgen toegekend, met dit jaar een extra toekenning voor ‘meest vernieuwend’. Het Geert Groote College in Amsterdam is de winnaar in de categorie Scholen.

Lees verder