F*ck smoking ontvangt Rookvrije Generatie Award

Op 25 maart 2021 overhandigde Wanda de Kanter, longarts en voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd, de Rookvrije Generatie Award aan de stichting F*ck Smoking. De zusjes Stella (18), Evita (20) en Sara (22) namen de award in ontvangst. Met de Rookvrije Generatie Awards belonen we die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien.

14 december 2022

Tegenhanger creëren

De 3 meiden uit Haarlem richtten F*ck smoking op omdat jongeren vaak beginnen met roken vanuit groepsdruk om bij de ‘cool club’ te horen. Door de middelvinger te claimen als symbool voor ‘ik rook niet, F*ck smoking! ’ willen ze een tegenhanger creëren met een gelijkwaardig cool imago. Samen met kunstenaar Piet Parra ontwikkelden ze merchandise en gaan ze op scholen in gesprek met hun doelgroep.

Voorbeeldfunctie

Volgens het juryrapport is het mooi om te zien dat deze jongeren zich inzetten om “niet-roken” zichtbaarder te maken via instagram, gesprekken met jongeren enmerchandise. Via hun shirtjes en hoodies halen ze geld op zodat zij goede initiatieven van kinderen om niet te gaan roken kunnen supporten. Invloed uitoefenen op dezelfde doelgroep is een nieuwe, verfrissende en effectieve manier om een bijdrage te leveren aan de tabaksontmoediging.

Beloning voor rookvrij laten opgroeien van kinderen

Met de Rookvrije Generatie Awards zetten de Hartstichting, KWF en het Longfonds initiatieven in het zonnetje die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daarnaast dienen deze initiatieven als inspiratie voor anderen die een bijdrage willen leveren aan een Rookvrije Generatie. Het is de vierde keer dat de Rookvrije Generatie Awards worden uitgereikt.

Winnaar categorie Meest vernieuwend

Rookvrije initiatieven konden zich hiervoor zelf aanmelden of zijn aangemeld door het publiek. Publieksstemmen via de website telden voor de helft mee; de andere helft werd toegekend door de vakjury. In totaal zijn er 7 categorieën die een Award krijgen toegekend, met dit jaar een extra toekenning voor ‘meest vernieuwend’ voor F*ck smoking.

Lees verder