Brasserie Anvers geeft het goede voorbeeld met een rookvrij terras

In het hart van Tilburg waait een frisse wind door de horeca. Per half september is het terras van Brasserie Anvers namelijk volledig rookvrij. De belangrijkste motivatie van eigenaar Rob Michielsen? Verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van kinderen, de andere gasten en de medewerkers. Een inspirerend voorbeeld voor andere horeca.

26 september 2024

Rob begon jaren geleden met een kleine rookvrije zone op het terras. In 2019 draaide hij dit om: het rookvrije deel werd juist rokerszone, waardoor het terras voor 75% rookvrij werd. “Maar écht rookvrij is het dan natuurlijk eigenlijk niet.” Daarom nam hij dit jaar definitief de stap naar een volledig rookvrij terras.

Kleindochters

“Laatst zat ik zelf ergens op een terras met mijn kleindochters. Omdat er veel werd gerookt, zijn we naar binnen gevlucht. Dit gebeurde kort daarna nog eens, buiten bij een ijssalon. Toen zijn we ook maar vertrokken. Dat gaf voor mij de doorslag. Ik dacht, nu gaat het echt gebeuren: bij Anvers wordt er helemaal niet meer gerookt op terras.”

Rookvrije Generatie

“Voor mij is het belangrijkste argument: de Rookvrije Generatie. Dat je kinderen beschermt tegen het roken. Omdat ongevraagd meeroken in het openbaar of in gezelschap niet meer zou moeten mogen. Ik wil dat kinderen bij ons op het terras niet meer worden geconfronteerd met rokende mensen. Het is ongezond, dat weten we allemaal. Ik hoop hiermee ook andere mensen aan het denken te zetten.”

Rookvrije (werk)plek

“Ik vind daarnaast dat al onze gasten die last of irritatie hebben van het roken, niet in de rook van een ander hoeven te zitten. Tot slot: mijn werknemers, vooral de jonge werknemers. Zij hebben wettelijk recht op een rookvrije werkplek. Dat wil ik kunnen garanderen, ook op het terras.”

Reacties van gasten

“De meeste gasten reageren heel positief. Door het nieuws dat het terras volledig rookvrij werd, ontving ik veel steunbetuigingen en bedankjes. Ook van mensen ver weg. En op drukke momenten, zoals zaterdagmiddag, dan zit het gewoon stampvol hier. Ook zónder asbakken. Ik denk zelfs dat het misschien drukker is geworden.”

Tips

“Tegen collega-ondernemers die nog niet rookvrij zijn wil ik zeggen: denk er eens goed over na. Doe het voor je gasten en voor je personeel. Ik denk dat veel ondernemers bang zijn voor omzetverlies en verandering. Maar koudwatervrees is niet nodig. De meerderheid van de mensen rookt niet, dus het is niet zo moeilijk: één en één is twee. Uiteindelijk hoeft het helemaal geen omzet te kosten. Sterker nog: ik denk dat je er heel veel mensen blij mee maakt. Dus waarom niet?”

Communiceer duidelijk

“Goed communiceren als je je terras rookvrij maakt, is belangrijk. Als je je gasten en werknemers uitlegt dat je het voor een Rookvrije Generatie doet, en jong en oud wilt beschermen tegen de schade van roken, dan begrijpen de meeste mensen dat prima. Leg duidelijk uit waarom je ervoor kiest en zet dit bijvoorbeeld op de menukaart. Zorg ook voor zichtbaarheid: wij hebben duidelijke rookvrij-uitingen geplaatst op ons terras.”

Op weg naar

“Ik hoop twijfelende collega’s aan het denken te zetten en dat ze ook 100% rookvrij worden. Doe het desnoods stap voor stap, al bestaat ‘gedeeltelijk rookvrij’ eigenlijk helemaal niet. Dat is jezelf een beetje voor de gek houden. Want de nicotine waait alle kanten op. Maar toch: stap voor stap rookvrij maken is altijd beter dan niets doen. Dan kunnen je gasten er aan wennen. Roken is een verslaving. En een Rookvrije Generatie bereiken we alleen samen!”

"Ik wil dat mijn kleindochters opgroeien in een rookvrije samenleving"

Lees verder