Bert maakte een speeltuin rookvrij

De speeltuin van buurt- en speeltuinvereniging (BSV) Helpman-Oost in Groningen is dankzij Bert Jobbing sinds 14 juni rookvrij. “Op een gegeven moment ben ik naar het bestuur van de speeltuinen gestapt en hen mijn voorstel voorgelegd. Zij reageerden direct positief. Vanuit daar kon ik alles gaan aanvragen als folders, borden etc. Ik ben ook het gesprek aangegaan met de bezoekers van de speeltuin om het verhaal te vertellen waarom we dit doen.”

10 augustus 2017

Hoe zijn de reacties?

“De bezoekers reageren alleen maar positief. We zijn nu drie maanden verder en nog niemand heeft een sigaret opgestoken in de speeltuin. Dat verbaasde me wel, er zijn altijd mensen die anders denken. We hebben ook altijd gezegd; er is geen verbod, maar we willen graag dat er niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen. Ouders corrigeren elkaar ook. In het begin moesten ze daar aan wennen, maar het gaat steeds beter.

Had u verwacht dat het zo makkelijk zou gaan?

“Nee, dat had ik niet verwacht. Je hoort vaak dat men het betutteling vindt. Maar dat is niet het geval. Belangrijk is dat de bezoekers goed moeten begrijpen waarom we dit doen. Anders werkt het niet.”

Heeft u tips?

“Ga met mensen in gesprek en benader ze op een positieve manier. Dan kom je een heel eind. En bezoek de website van de Rookvrije Generatie voor meer informatie. Maak ook gebruik van een algemene ledenvergadering van speeltuincentrales. Ik zit in het hoogbestuur van de speeltuincentrale, daar zitten 18 speeltuinen bij. Wij hebben in een algemene ledenvergadering ons verhaal gedaan, net als in een nieuwsbrief. Hiermee hopen we dat andere speeltuinen in Groningen ons voorbeeld volgen.”

Lees verder