Bekijk de factsheet 'Rookvrije sportverenigingen voor een Rookvrije Generatie'

Ben jij als sportvereniging of gemeente op zoek naar tips om aan de slag te gaan met een rookvrij sportterrein? Bekijk dan de factsheet ‘Rookvrije sportverenigingen voor een Rookvrije Generatie’. In deze factsheet staan belangrijke onderzoeksresultaten uit jarenlang onderzoek.

2 mei 2023

Zien roken, doet roken

In 2015 startten de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij met een initiatief om sportverenigingen in Nederland rookvrij te maken. Veel kinderen komen op sportverenigingen waar men vaak nog buiten rookt, bijvoorbeeld langs de lijn. Terwijl we weten dat zien roken, doet roken. Een rookvrije sportvereniging geeft daarom het goede voorbeeld. 

Grootschalig onderzoek

In de periode 2018-2022 onderzochten het Amsterdam UMC, Tranzo en Tilburg University het rookvrij beleid op Nederlandse voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalverenigingen. Daarbij interviewden de onderzoekers tientallen vrijwilligers van sportverenigingen en beleidsmedewerkers van gemeenten. Ook voerden ze groepsgesprekken met meer dan 150 jongeren.

Tips voor sportverenigingen en gemeenten

In de factsheet zijn de onderzoeksresultaten kort samengevat, inclusief tips voor sportverenigingen en gemeenten die aan de slag gaan met een rookvrij sportterrein. 

Bekijk de factsheet en doe inspiratie op.

Lees verder