Peijnenburg: “Rookvrij worden als bedrijf is makkelijker dan je denkt”

Peijnenburg zette per 1 januari 2019 de stap naar een rookvrije organisatie. Algemeen directeur Han van Welie: “Wat heel erg belangrijk is, is dat rookvrij een onderdeel is van een totaalbeleid. Ons totaalbeleid is dat we ons verantwoordelijk voelen voor een gezond en vitaal leven.”

28 juli 2021

Niet meer van deze tijd

Coördinator bakkerij Martin van Hoof rookte vroeger in de rokersruimte: “Je zat met een man of vijf à zes vlug een sjekkie te roken, totdat je elkaar eigenlijk niet meer zag van de rook.” Hij vindt het goed dat Peijnenburg nu volledig rookvrij is: “Het bedrijf helpt mensen stoppen met roken. En zoals iedereen weet: roken is heel slecht, dus dat is heel positief eigenlijk.” Supply Chain Manager René Mijs: “De rokers die wij binnen het bedrijf hadden, die zijn zich ook allemaal wel bewust van het feit dat roken iets is wat niet meer kan, wat steeds minder van deze tijd is.” Han: “Vroeger zat je bij wijze van spreken nog bij de huisarts te roken. Ik ben ervan overtuigd dat het echt een kwestie van tijd is dat we naar een Rookvrije Generatie toe gaan.”

Tips voor andere bedrijven

René wil tegen andere bedrijven die rookvrij willen worden, zeggen dat het makkelijker is dan je denkt. Schep duidelijke verwachtingen en zorg voor heldere communicatie: “En leg de focus met name op hoe je samen naar een rookvrij bedrijf toegaat.” Een andere tip is dan ook om de wensen van medewerkers in kaart te brengen. Dit resulteerde bij Peijnenburg in een tafelvoetbaltafel, dartborden, schaakborden en een aantal telefoonvrije tafels in de kantine om zo de pauzes anders te besteden dan voorheen als een rookpauze.

Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.

Lees verder