Gemeente en vier sportverenigingen starten Sport Rookvrij Challenge

Hoe krijg je in één klap zoveel mogelijk sportverenigingen rookvrij? Gemeente Westland en vier lokale sportverenigingen bedachten daar iets leuks op: de Westland Sport Rookvrij Challenge! Belangrijk, want: “Sporten en roken gaan niet samen,” vindt ook wethouder Sport Anko Goudswaard.

23 februari 2023

Uitdaging: rookvrij per 1 mei

Per 1 mei 2023 de sportverenigingen in de Gemeente Westland rookvrij: dat is het ultieme doel van de Westland Sport Rookvrij Challenge.

De Gemeente Westland in Zuid-Holland telt 46 verschillende binnen- en buitensportverenigingen. Wethouder Anko Goudswaard ziet graag dat er zoveel mogelijk van hen per 1 mei rookvrij zijn: “Sporten en roken gaan niet samen. Laten we onze kinderen het goede voorbeeld geven en samen werken aan rookvrije sportvelden. De rookvrije schoolpleinen kennen we allemaal goed, maar er zijn nog veel meer locaties waar veel kinderen komen waar roken onwenselijk is. We starten nu met de sportwedstrijden en velden.” 

Eerste Rookvrijtegel

De gemeente doet dit niet alleen: “Ik ben blij dat we samen met vier ambassadeurs dit initiatief nemen. Samen met hockeyvereniging Westland, atletiekvereniging Olympus ’70 en voetbalclubs Verburch en Quintus roepen we ook de andere verenigingen in Westland op: doen jullie mee?” De challenge startte met het leggen van de eerste rookvrij tegel bij Olympus ’70 in Naaldwijk.

Het past niet meer in deze tijd. Samen willen we het goede voorbeeld geven: kinderen sporten bij ons rookvrij!

Kinderen beschermen

De wethouder en ambassadeurs zijn het er over eens dat sportverenigingen een belangrijke rol kunnen spelen in de gezondheid van de inwoners. Eric van Heijningen, bestuurslid van Olympus ’70, legt uit: “Het is belangrijk dat wij kinderen de kans geven om zo veel mogelijk rookvrij op te groeien. Naast de voordelen voor de gezondheid, heeft het ook een preventief effect om later zelf niet te roken.”

Peter Zuidgeest, bestuurslid van Verburch, vult hem aan: “Het past niet meer in deze tijd. Samen willen we het goede voorbeeld geven: kinderen sporten bij ons rookvrij!”

Meedoen is winnen

Alle Westlandse sportverenigingen kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente. Daarmee beloven zij om uiterlijk per 1 mei 2023 een rookvrije vereniging te zijn. Het idee is dat er een sneeuwbaleffect ontstaat: verenigingen die meedoen, moedigen ook andere verenigingen aan om hun leden rookvrij te laten sporten.  

Na aanmelding ontvangt elke sportvereniging een handige mediatoolkit, de rookvrij-stoeptegel en gepersonaliseerde posters. Hiermee laten ze zien dat ze meedoen aan de challenge.

Lokaal preventieakkoord

Sinds kort zijn ook alle speeltuinen in Westland rookvrij en een flink aantal kantoorgebouwen, waaronder twee gemeentehuizen. Een rookvrije generatie is één van de vier punten uit het Lokaal Preventie Akkoord van gemeente Westland.

Gratis rookvrij borden

Ook aan de slag met een rookvrij sportterrein? We helpen sportclubs stap voor stap op weg met de gratis materialen! Laat zien dat je sportclub rookvrij is met de gratis rookvrij-borden, beschikbaar gesteld door Hartstichting, KWF en Longfonds en NOC*NSF. En vergeet ook niet om een rookvrij sportterrein aan te melden op de Rookvrij Kaart van Nederland.

Lees verder