Amersfoortse stationspleinen vanaf nu rookvrij

Vanaf deze week zijn alle Amersfoortse stationspleinen rookvrij! Wethouder Micheline Paffen-Zeenni en Longfonds directeur Michael Rutgers openden feestelijk de rookvrije pleinen op woensdag 30 november. Ondersteund door een groep kinderen uit de kinderwijkraad Soesterkwartier veegden zij daarna het stationsplein van Amersfoort Centraal schoon.

1 december 2022

Openbare ruimte

De volgende generatie een goede start geven: dat is wat de initiatiefnemers heel graag willen. Het goede voorbeeld geven door niet te roken is volgens hen een positief signaal, ook in de openbare ruimte. De rookvrije Amersfoortse stationspleinen zijn een initiatief van  de gemeente en Longfonds (één van de initiatiefnemers van de beweging op weg naar een  Rookvrije Generatie), wiens kantoor direct grenst aan het stationsplein van Amersfoort Centraal.

Directeur Michael Rutgers is trots: “Fantastisch dat het stationsplein in Amersfoort nu rookvrij is. Een mooie en belangrijke stap op weg naar een Rookvrije Generatie. Want elk jaar sterven er in ons land nog steeds 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Ik gun iedereen een rookvrije toekomst. Gelukkig worden steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij. Zo beschermen we onze kinderen tegen de gevaren van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.”  

Het goede voorbeeld

De Amersfoortse stations en bushaltes waren al een tijdje rookvrij; daar komen de stationspleinen nu dus bij. De gemeente en Longfonds hechten hier veel waarde aan, mede om vervuiling van het straatbeeld te voorkomen. Als je geen peuken/sigaretten meer ziet, is de kans ook groter dat er niet gerookt wordt.

“Ik ben er erg blij mee,” zegt Micheline, wethouder bij de gemeente Amersfoort. “Eindelijk is ook het stationsplein rookvrij geworden. Zien roken, doet roken. Ik ben ervan overtuigd dat we hiermee andere gemeenten inspireren om dit goede voorbeeld te volgen. Alle NS stations en perrons zijn nu al twee jaar rookvrij, terwijl kinderen daar vroeger nog in de rook stonden. Straks kunnen we ons niet meer voorstellen dat er ooit gerookt is op stationspleinen in heel Nederland. Een verademing.”

Amersfoort is de eerste gemeente die alle stationspleinen rookvrij maakt.

Een schoon plein

De aanwezige kinderen kregen de gelegenheid om vragen te stellen aan wethouder Micheline en directeur Michael. Nadat die beantwoord waren, staken zij met z’n allen de handen uit de mouwen om het stationsplein goed schoon te vegen!

Aanspreken

De kinderen maakten tijdens het vegen van de gelegenheid gebruik om rokers aan te spreken dat het stationsplein voortaan rookvrij is.

De gemeente plaatste rondom de stations Amersfoort Centraal, Amersfoort Vathorst en Amersfoort Schothors meerdere rookvrij-tegels om de rookvrije zones aan te duiden. Het nieuwe beleid is ongetwijfeld even wennen voor rokende voorbijgangers. Gelukkig kunnen we daar met zijn allen iets aan doen.

De ervaring leert dat mensen het niet erg vinden om vriendelijk te worden gewezen op het rookvrijbeleid. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Bekijk dan deze video of deze toolkit.   

Lees verder