Zwembad ‘t Siel rookvrij

Ondanks dat de Coronatijd voor veel onzekerheid heeft gezorgd, heeft zwembad ’t Siel in Luttenberg deze periode aangepakt om rookvrij te worden. Per 1 juli 2020 is het zwembad volledig rookvrij. Wij spraken met Brigit van der Weegh over deze mooie ontwikkeling.

1 juli 2020

Waarom zijn jullie begonnen met het rookvrij maken van het zwembad?

Zwembad ’t Siel ligt in het dorp Luttenberg dat zich profileert als een sportdorp. Het sportdorp is een initiatief van het dorp zelf, waarbij er veel aandacht is voor het in beweging krijgen van mensen. Onlangs is er met andere verenigingen in Luttenberg gesproken over een gezonde sportomgeving. Beleid op alcohol en roken is hier een onderdeel van. Het sportpark ‘de Achterberg’ dat naast het zwembad ligt, is al een poosje rookvrij. Het zwembad wilde daar graag bij aansluiten.

Waarom juist nu in coronatijd?

Al maanden voor Corona hebben we nagedacht hoe om te gaan met het rookvrij maken van het zwembad. Het zwembad is afhankelijk van veel vrijwilligers, van wie er ook een aantal roken. We vroegen ons af hoe zij zouden reageren op een rookvrij terrein. Maar door Corona werd alles anders. Regels en gewoonten die al jaren golden, zoals het onbeperkt toelaten van gasten, moesten sowieso op de kop. Dat moment hebben we meteen aangegrepen om rookvrij te worden op het moment dat we weer open gaan! Mensen lijken het nieuwe beleid te accepteren. We hebben geen vragen gekregen.

Heb je tips voor andere buitenzwembaden?

  • Leg een link naar een gezond leven. Daar is in tijden van corona meer aandacht voor dan ooit. Als het beleid eenmaal is ingevoerd, bestel dan de twee gratis rookvrij-borden van de Rookvrije Generatie om het zichtbaar te maken.
  • Kies een goed moment voor het invoeren van een rookvrij terrein. Zoals het weer open gaan van het buitenbad of het invoeren van een nieuw alcoholbeleid.

Lees verder