WILDLANDS Adventure Zoo: "Niet roken hoort bij een duurzame toekomst"

“Ik hoop dat het op een dag net zo normaal wordt om niet te roken in dierentuinen, als dat het nu al is om niet te roken in een restaurant of in een vliegtuig”, zegt Erik van Engelen, directeur van dierenpark WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. “WILDLANDS heeft al belangrijke stappen gezet op weg naar een rookvrije generatie, en we hebben de ambitie om binnen een paar jaar geheel rookvrij te worden.”

7 juli 2021

Modern dierenpark

Vol passie vertelt Erik over ‘zijn’ duurzame dierenpark WILDLANDS. “In 2016 startte WILDLANDS als een modern dierenpark. Zonder hekken met een zo natuurlijk mogelijke habitat voor de dieren. We zijn ongetwijfeld het duurzaamste park van Europa, we lopen ver vooruit in onze sector. We recyclen water, we hebben zonnepanelen, het wergwerpplastic is verbannen uit de horeca en we kopen producten zo veel mogelijk lokaal in. Alles dat we kunnen doen om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid en milieu doen we. Een rookvrij park hoort daar absoluut bij.”

Geen goed voorbeeld

Het was geen makkelijk besluit, maar toch gaan ze ervoor: binnen een paar jaar is WILDLANDS geheel rookvrij. “We hebben een kleine 1 miljoen bezoekers per jaar. Een aanzienlijk deel daarvan rookt. Rokende mensen, dat is niet het voorbeeld dat wij als park aan kinderen willen meegeven. Daarom zijn wij de weg naar een rookvrij park ingeslagen. We verkopen geen sigaretten en geen aanstekers. Van de 13 aangewezen rookplekken zijn er nog maar vijf over. En deze vijf plekken zijn dermate verstopt, dat geen enkel kind meer rokende mensen hoeft te zien.”

Begrip

Nog niet alle bezoekers houden zich aan die vijf rookplekken. “We spreken mensen er dan op een vriendelijke manier op aan. Soms weten mensen dan simpelweg niet dat het park grotendeels rookvrij is. Of weten ze de rookplekken niet te vinden. In een enkel geval vinden mensen dat we ons daar niet mee mogen bemoeien. Als we uitleggen waarom we kiezen voor een rookvrij park, is er vaak wel begrip.”

Duurzamere levensstijl

Ook het personeelsbeleid is aangepast. “We helpen onze nog rokende medewerkers met stoppen met roken, bijvoorbeeld door cursussen aan te bieden. Bovendien gaan we onze medewerkers ook voorbereiden op een geheel rookvrije werkplek. Dat is best een grote stap. Maar een stap die past in de duurzame visie die ik voor het park voor ogen heb. Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in Nederland. Door onze medewerkers dat steuntje in de rug te geven en ze te helpen bij het stoppen met roken stimuleren we een gezondere, duurzamere levensstijl.”

Volledig rookvrij

“Binnen een paar jaar willen we volledig rookvrij zijn. We hopen hiermee ook andere parken te inspireren. Als je er als managementteam of directie in gelooft, gaat het lukken. Uiteraard is de makkelijkste weg om roken toe te laten, want dan hoef je de discussie niet te voeren. Maar wij vinden die discussie ontzettend de moeite waard om wél te voeren en er actie op te ondernemen. We dragen heel graag bij aan een duurzame toekomst. Met liefde, voor de natuur, en voor de generatie die daardoor rookvrij kan opgroeien.”

Lees verder