“Wij willen kinderen gezond laten opgroeien”

Aan het woord zijn Marre en Jet, twee speelsters uit de D1 van Hockey Vereniging Abcoude, beide elf jaar oud. Hun hockeyvereniging is sinds maart 2016 rookvrij om hiermee de jeugd het goede voorbeeld te geven. De meiden staan helemaal achter de Rookvrije Generatie. Zij namen zelf ook een aantal initiatieven om extra onder de aandacht te brengen dat sporten en roken niet samengaan.

6 december 2016

‘Ik sport rookvrij’

Zo kregen ze voor elkaar dat Paul Boontje van Boontje Advocaten, de sponsor van de trainingspakken van hun team, een embleem op de mouw toevoegde met ‘Ik sport rookvrij’.  Daarvoor al plakten de meiden tijdens de wedstrijden een sticker op hun wedstrijdtenue met dezelfde tekst. “ Zodat de tegenstander het echt ziet” zegt Jet. Laatst had ze de kans Oranje hockeyster Naomi van As te ontmoeten. Natuurlijk vroeg Jet haar om een handtekening. En daarnaast gaf ze Naomi zo’n sticker met ‘Ik sport rookvrij’. Naomi beloofde de sticker in haar clubhuis in Laren op te hangen.

Gezonde plek

Dit voorbeeld is tekenend voor het enthousiasme van de kinderen, ze staan volledig achter het rookvrije beleid van hun club. Waarom vinden ze een Rookvrije Generatie zo belangrijk? Jet zegt: “Ik vind roken gewoon heel vies en als je in aanraking komt met roken is de kans veel groter dat je zelf ook gaat roken. Dat is niet goed voor kinderen.” Marre vult aan: “Er spelen ook kleine kinderen op de club. Je mag roken, maar doe dat dan ergens anders. Niet op de sportclub want dat is juist een gezonde plek. We willen dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien.”

“Heeft u de borden gezien?”

Als je op het terrein van de hockeyclub komt zie je gelijk drie grote posters van de Rookvrije Generatie. De abri’s konden ze krijgen van een lid van de vereniging. “Op de foto’s staan kinderen van onze club” vertelt Jet trots. Als bezoekers toch een sigaret opsteken dan spreken de kinderen hen daar op aan. “Heeft u de borden gezien?” vragen ze dan. Bij uitwedstrijden draagt het team natuurlijk de trainingspakken met het rookvrije embleem. Ze vinden het jammer dat ze bij een andere club mensen nog niet op het roken kunnen aanspreken. Marre: “Gelukkig is onze club rookvrij”. Jet geeft als tip: “Er mag wel wat meer reclame op televisie worden gemaakt over dat het gezonder is om niet te roken”.

Laatste zetje

Luc van Lonkhuijzen, de vader van Jet, nam het initiatief om zowel de voetbalclub van zijn zoon, FC Abcoude, als de hockeyclub van zijn dochter, HV Abcoude, rookvrij te maken. “Ik kwam vorig jaar een keer op de club en daar stond bij de ingang een gastheer, die de bezoekende teams ontving. Deze man rookte. Ik sprak hem er op aan, omdat ik het geen goed visitekaartje voor de club vond. Hij reageerde wat norsig. Een paar weken later sprak ik hem weer. Wat bleek? Sinds die dag had hij niet meer gerookt. Hij nam mij mijn opmerking niet kwalijk, het was voor hem juist het laatste zetje geweest om te stoppen met roken. Door dit gesprek met hem raakte ik er nog meer van overtuigd dat het goed is om een sportvereniging rookvrij te maken. Vooral voor kinderen. Het motiveerde me om er echt werk van te gaan maken.”

In actie

Luc vervolgt: “Ik stuurde de besturen van de hockey- en voetbalclub een brief en mocht mijn vraag om de club rookvrij te maken bij hen komen toelichten. Dat ging goed, de voetbalvereniging is helemaal rookvrij geworden. Ook op de hockeyclub werd positief gereageerd. Het hele terrein is voor kinderen rookvrij. Er is nu nog een uitzondering op het dakterras voor de zondagmiddag als de senioren hockeyen. De rest van het terrein en de rest van de dagen is het hele terrein rookvrij. Later zal ook deze gedoogplaats verdwijnen.”

Rookvrij Abcoude

Luc is heel enthousiast en zou graag zien dat heel Abcoude rookvrij wordt op plekken waar kinderen komen. “Zien roken doet roken, dus het is belangrijk om de kinderen te beschermen. Daarom heb ik volgende week een gesprek met de wethouder. Het zou mooi zijn als in Abcoude álle sportverenigingen rookvrij zouden zijn.” Waarom hij zich hier hard voor maakt? Luc: “Ik ben voor een Rookvrije Generatie omdat het zo enorm moeilijk blijkt om te stoppen met roken. Je kunt beter niet beginnen!” Marre en Jet zijn het hier helemaal mee eens. Ze zitten nu in groep 8, hoe zal het zijn als straks op de middelbare school klasgenoten misschien gaan roken? “ Wij gaan echt nooit roken!” zeggen ze direct, “dat weten we heel zeker”.

Tips

Luc vraagt regelmatig bezoekers van het sportterrein om hun sigaret uit te maken.  Zijn eerste tip is dat het veel verschil maakt hóe je vraagt om de sigaret uit te doen. “Ik krijg positieve reacties als ik zeg: Wij streven naar een gezonde leefomgeving voor onze kinderen, vindt u het erg om uw sigaret uit te maken? “Daarnaast vindt Luc het een goed idee om in één keer helemaal rookvrij te worden. “Als je straks van een uitzondering naar geheel rookvrij wil, voelt het voor de rokers denk ik lastiger, omdat ze dan meer het gevoel hebben dat hen iets wordt afgenomen”.

Lees verder