Vakantiegangers kiezen bewust voor rookvrij op camping Domein Groot Besselink

Camping Domein Groot Besselink in Almen is de eerste volledig rookvrije camping in Nederland. Eigenaresse Mhura en medewerkers Esther en Maria: “Daar zijn we trots op!”

28 januari 2022

Bewust rookvrij

Mhura vertelt dat ze vroeger vaak kampeerde met haar man. “Wij vonden het erg vervelend om wakker te worden in de rooklucht van iemand anders. Toen we vijf jaar geleden deze camping begonnen, was voor mij dan ook duidelijk dat ik het terrein graag rookvrij wilde hebben. Ik wilde dat onze gasten geen last hebben van de rook van anderen. Rookvrij past ook bij de filosofie van onze camping. We doen veel op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Mensen worden zich steeds meer bewust van de gevolgen van roken op gezondheid en het milieu.” Maria: “In de trainingen die we op de camping aanbieden leren we een bewuste toekomst te creëren. Rookvrij is de toekomst, in het belang van ons en de volgende generaties.”

De eerste rookvrije camping

Camping Domein Groot Besselink is de eerste volledig rookvrije camping in Nederland. Het gehele campingterrein is rookvrij, dus ook in en rondom de accommodaties en kampeerplekken. Vlakbij de camping – buiten het terrein – is een prieeltje. Mhura: “Als mensen toch willen roken, geven we aan dat ze daar naartoe kunnen. Hoewel Mhura en haar man in eerste instantie dachten dat ze mogelijk inkomsten mis zouden lopen, merken ze daar in de praktijk weinig van. “Veel vakantiegangers kiezen juist bewust voor een rookvrije camping!” Ook onder het personeel is er niemand die rookt. “En als er mensen aan het werk zijn op ons terrein, bijvoorbeeld laatst voor een verbouwing, vragen we hen ook expliciet te roken buiten het terrein.”

Communicatie

Maria vertelt dat ze de afgelopen jaren veel geleerd hebben. “We zijn gaandeweg duidelijker onze rookvrije camping gaan promoten. Op zoveel mogelijk plekken laten weten dat we rookvrij zijn: op de website, in de bevestigingsmail, in ons reglement, op het informatieformulier in de accommodaties, op de plattegrond én met rookvrij borden op het terrein zelf.” Mhura: “We vinden het ook belangrijk om op een vriendelijke manier te communiceren. Daarom kozen we bewust voor de term ‘rookvrij’ en bijvoorbeeld niet voor ‘rookverbod’.” Ook helpt het dat veel gasten bewust kiezen voor een rookvrije camping. Esther: “Mensen die op de camping staan wijzen elkaar erop. Dat is heel prettig: we dragen zorg voor elkaar.”

Het nieuwe normaal

Hoewel ze voornamelijk positieve reacties ontvangen, kregen ze de eerste jaren soms nog wel eens met onbegrip te maken. Maria: “Maar het lijkt nu steeds normaler om rookvrij te zijn. En dat het normaler is, maakt het voor jezelf ook weer makkelijker om mensen aan te spreken. Zelf heb ik vooral geleerd om gasten op een vriendelijke en rustige manier te benaderen als ze toch (on)bewust  roken. Ik had eerst de neiging om te zeggen ‘dat mag niet!’, maar nu gebruik ik de term ‘rookvrij’.”

Tips voor andere campings

Maria geeft als tip mee voor andere kleine campings die rookvrij willen worden om bij aankomst met de gasten het reglement van de camping door te nemen. “Net zoals je bespreekt dat het om elf uur ’s avonds stil is op het terrein, bespreek je dat het terrein rookvrij is. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk en dat sterkt mensen om elkaar er eventueel op aan te spreken, mocht iemand een keer toch een sigaret opsteken.” Esther: “Andere campingeigenaren kunnen altijd contact met ons opnemen. Het is fijn om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen en gebeurtenissen waar je tegen aanloopt met elkaar te bespreken.”

Lees verder