Utrechtse kinderen maken alle 875 openbare speelplekken rookvrij

Alle 875 openbare speelplekken in Utrecht zijn vanaf nu rookvrij! Utrechtse basisschoolkinderen hebben de afgelopen maanden kleurrijke mascottes ontworpen die voortaan te vinden zijn op de openbare speelplekken en bezoekers eraan helpen herinneren dat deze plaatsen rookvrij zijn. Op woensdagmiddag 9 november zijn de Rookvrij mascottes onthuld door de jonge ontwerpers Babette, Miray en Lara, samen met wethouder Volksgezondheid Eelco Eerenberg. 

10 november 2022

Ontwerpwedstrijd

De gemeente Utrecht schakelde de hulp in van basisschoolkinderen om alle openbare speelplekken rookvrij te maken. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor Utrechtse kinderen van 6 tot en met 12 jaar: bedenk een mascotte en slogan om te speeltuinen rookvrij te houden.  

Uit ruim 250 aanmeldingen zijn door een jury drie winnende ontwerpen aangewezen: de vrolijke poppetjes van Miray, Lara en Babette. Van hun creatieve ontwerpen zijn 3D-mascottes gemaakt, die vanaf deze week op de 875 Utrechtse speelplaatsen te bewonderen zijn.  

Onthulling Rookvrij-mascottes

De onthulling van de Rookvrij-mascottes vond woensdagmiddag plaats in het Utrechtse Julianapark. Lara, Miray en Babette kregen de eer om samen met de wethouder aan de stad te onthullen hoe de Rookvrij-figuurtjes er uitzien en gingen daarna met elkaar op de foto.  

Ieder kind heeft her recht om rookvrij op te groeien, vindt wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid): “Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel vreemd dat speelplekken nog niet rookvrij waren. Iedereen is het eens dat kinderen niet in de rook zouden moeten spelen. Kinderen geven duidelijk ook zelf aan dat ze dat vies vinden. Hoe mooi is het, dat kinderen op hun eigen manier nu duidelijk kunnen maken dat de speelplek van hen is en dat roken daar niet bij hoort!”

Rookvrije Generatie

Het is de ambitie van de Utrechtse wethouder Volksgezondheid dat in 2035 alle kinderen rookvrij kunnen opgroeien: “We vinden de Rookvrije Generatie belangrijk en willen dat die er komt. Dan moet je ook normen stellen. Op plekken waar kinderen zijn, moet gewoon de norm zijn: daar wordt niet gerookt. Daar is gezondheid de norm. En dat betekent: alle speeltuinen rookvrij.” 

Op steeds meer plekken wordt duidelijk gemaakt dat niet roken waar kinderen bij zijn het nieuwe normaal is. De Utrechtse kinderboerderijen, musea, bushaltes en beheerde speelplekken waren al rookvrij. Door de speelplekken in onze stad rookvrij te maken, laat de stad zien dat kinderen op de eerste plaats komen. 

Dan is het toch een kleine moeite om hier, op de plekken waar die kinderen zijn, niet te roken?
 

Luisteren naar onze kinderen

De wethouder voegt nog toe: “Ik vind het enorm belangrijk dat we naar onze kinderen luisteren, letterlijk de volgende generatie. We hebben de kinderen gevraagd ‘wat vinden jullie ervan’? En zij zeggen: het kan toch niet waar zijn dat wij willen spelen in de speeltuinen, terwijl ouders gewoon op een bankje een sigaretje zitten te roken. Dat geeft troep. We vinden het vies. Het stinkt. Mijn hartenkreet is: luister naar onze eigen kinderen. Die willen dit gewoon niet. En dan is het toch een kleine moeite om hier, op de plekken waar die kinderen zijn, niet te roken.” 

Lees verder