Tienerhuis Skatepark geeft het goede en gezonde voorbeeld aan jonge bezoekers

Het Tienerhuis Skatepark in Helmond is sinds een jaar rookvrij. Voorzitter Ron Peters: “We willen kinderen niet stimuleren om te roken. Zien roken, doet roken en dat willen we voorkomen.”

2 november 2022

Het goede en gezonde voorbeeld 

Het Tienerhuis Skatepark is een ontmoetingsplek voor met name tieners. “In ons park kan iedereen uit Helmond gratis skaten, BMX’en, steppen en rollerskaten. Ongeveer een jaar geleden kwam het college van gemeente Helmond met een stimuleringspremie van duizend euro voor verenigingen in Helmond die hun terrein rookvrij wilden maken,” vertelt Ron. Het skatepark had toen al een aparte rookzone, maar deze premie was voor het bestuur de stimulans om het park volledig rookvrij te maken. “We willen het goede en gezonde voorbeeld geven voor de kinderen op ons skatepark. Want als kinderen zien dat er gerookt wordt, dan stimuleert dat wellicht om zelf ook een sigaret op te steken.” 

Twijfels 

Ron vertelt dat er vanuit het bestuur van het Tienerhuis wel twijfels waren. “Er zijn meerdere mensen uit het bestuur die zelf roken, waaronder ik. Daarnaast rookt een aantal vrijwilligers. Door het te bespreken met de vrijwilligers en de reden uit te leggen, merkten we dat iedereen het besluit uiteindelijk begreep.” De rookzone in het park verdween en verplaatsten ze naar een beschutte plek buiten het skatepark. Ron: “We kozen er bewust voor om deze rookplek uit het zicht te plaatsen en niet bij de ingang. Op deze manier hebben kinderen en andere bezoekers er op geen enkele manier last van.” 

"We willen het goede en gezonde voorbeeld geven voor de kinderen op ons skatepark"

Duidelijke communicatie 

Bij de ingang aan het hek en op de muur van het bijbehorende pand hangen rookvrij-borden om duidelijk te communiceren dat het park rookvrij is. “De wethouder van Helmond onthulde de rookvrij-borden, wat redelijk wat aandacht in de lokale media-aandacht kreeg. Ook kondigden we het aan in het wijkblad en de lokale krant. Vooral de ouders reageerden positief op het nieuws,” licht Ron toe. Hij vertelt dat sinds de invoering geen handhaving nodig is geweest. “We geven aan onze vrijwilligers mee dat als iemand rookt, de vrijwilliger hem of haar hierop aanspreekt en eventueel verwijst naar de rookplek buiten het park. Maar sinds de invoering hebben we dit eigenlijk nog nooit hoeven doen.” 

Maak het bespreekbaar 

Ron geeft als tip aan andere skateparken en jongerencentra die rookvrij willen worden om het besluit goed met je vrijwilligers te overleggen. “Bespreek het en doe het niet van de ene op de andere dag. Geef daarbij duidelijk aan waarom je deze keuze maakt. Als je uitlegt dat je het doet om kinderen een goed en gezond voorbeeld te geven, snapt iedereen dat. Zelfs een roker, zoals ik. Ik merk ook stiekem dat steeds minder vrijwilligers roken. Dat je van het terrein af moet, stimuleert denk ik ook hen om minder te roken. Dat is mooi om te zien.”  

"Bespreek het en doe het niet van de een op de andere dag"

Lees verder