Thijn (12) nam initiatief om zijn voetbalvereniging rookvrij te maken

Als Thijn in oktober 2017 op zijn voetbalclub SV Alliance ’22 is, krijgt hij sigarettenrook in zijn gezicht. Het zet hem aan het denken. Waarom is onze club niet rookvrij? Thijn vertelt: “Ik vond het heel raar dat er gerookt mocht worden, roken hoort niet op een sportclub. Daarbij is Kika de hoofdsponsor van onze club, dan is het toch vreemd dat kinderen niet beschermd worden tegen roken? Ik besloot Alliance rookvrij te willen maken en heb daarover een mail aan het bestuur gestuurd.”

26 oktober 2018

In actie

“Ik kreeg een mail terug dat het bestuur het een goed idee vond en ze nodigden me uit voor een gesprek. Met de tips op de website van de Rookvrije Generatie bereidde ik me goed voor. Mijn vader en ik spraken met de voorzitter en de jeugdvoorzitter. Zij vroegen bijvoorbeeld hoe ze dit konden uitvoeren en of wij konden helpen bij het aanspreken van mensen die toch gingen roken. Ook zeiden ze dat de hele club erachter moest staan. Daarom vroegen ze me om begin 2018 een presentatie te geven op de Algemene Ledenvergadering (ALV).”

Sportvereniging rookvrij maken

“Het was heel leuk om op de ALV een presentatie te geven en voor te stellen de vereniging rookvrij te maken. Ik legde uit welke stappen de club kon nemen en welke hulp we konden krijgen vanuit de Rookvrije Generatie. Er kwamen een paar vragen over hoe we dit in de praktijk konden doen. Gelukkig bleek een ruime meerderheid voor een rookvrije vereniging.” In juni 2018, bij het grote driedaagse toernooi aan het eind van het seizoen, was Alliance geheel rookvrij. Thijn was er elke dag, als gezicht van deze campagne. Thijn: “Ik voelde me heel trots en blij dat de club rookvrij was geworden! Fijn is ook dat ik alleen maar leuke en positieve reacties kreeg. Ook van rokers trouwens.”

Uitdaging

Vader Willem vult aan dat de uitdaging nu nog is hoe om te gaan met mensen die toch een sigaret opsteken. De wens is dat de leden hier gezamenlijk verantwoordelijkheid voor nemen en rokers aanspreken, maar dit gebeurt nog niet altijd. Willem merkt als hij een roker aanspreekt dat deze meestal niet op de hoogte is dat de club rookvrij is. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om meer rookvrij borden te plaatsen, bijvoorbeeld ook bij de velden.

Neem het initiatief

Thijn heeft een boodschap voor andere kinderen die graag op een rookvrije club willen sporten: “Als jij ook vindt dat je sportclub rookvrij moet worden en het echt niet vindt kunnen dat op je sportclub wordt gerookt: neem dan het initiatief en ga naar het bestuur. Geef niet op, dan gaat het je lukken de club rookvrij te maken!” Vader Willem besluit: “Wij merken dat eigenlijk iedereen achter een rookvrije sportvereniging staat. Mensen denken dat het een (te) grote stap is, maar als je er eenmaal mee aan de slag gaat valt dat enorm mee. Iedereen is graag op een rookvrij sportpark, dus ga het gewoon doen en maak je sportpark rookvrij! Zo krijgen steeds meer kinderen het goede voorbeeld.”

Lees verder