Rookvrije FC Abcoude in weekblad Voetbal International

FC Abcoude zijn we met z’n allen. Het is het motto van de Utrechtse club die al ruim veertig jaar bestaat. Ook de keuze om de club geheel rookvrij te maken is met z’n allen besloten. Een must volgens Luc van Lonkhuijzen. Behalve enthousiast voetbalvader ook gynaecologisch oncoloog.

23 september 2018

Onbegrijpelijk

Dagelijks wordt Luc van Lonkhuijzen geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van roken voor de gezondheid. ‘Onbegrijpelijk vind ik het als volwassenen een sigaret opsteken terwijl kinderen in de buurt zijn’, vertelt hij. ‘Je wilt niet dat je kinderen gaan roken. Want als ze eenmaal begonnen zijn is het heel moeilijk om te stoppen.’ Het feit dat er zelfs werd gerookt rondom de sportvelden waar zijn zoon voetbalde, was voor hem aanleiding om in actie te komen. Ruim twee jaar geleden stapte Van Lonkhuijzen op het bestuur af. Zijn gloedvolle betoog bleef niet zonder gevolgen. Unaniem besloot het bestuur om FC Abcoude zo snel mogelijk geheel rookvrij te maken.

Communicatie

Vooraf was er even angst: wie gaat het handhaven, jagen we vrijwilligers niet weg, is het niet slecht voor de baromzet? Maar die angst was ongegrond. Op de Utrechtse club is open communicatie vanzelfsprekend. Daarom vroeg het bestuur Van Lonkhuijzen ook op de algemene ledenvergadering te vertellen waarom het sportpark rookvrij moest worden. Van Lonkhuijzen: ‘Samen met Mara van Dooremaal van de Hartstichting hebben we de leden wakker geschud. Roken gaat gewoon niet samen met een club waar kinderen sporten’. De voetbalvader heeft nog een advies voor andere clubs: ‘Doe het in één keer volledig, zonder rookplekken of tussenstappen. En informeer rokers over je rookvrije beleid. Een rookvrije club geeft kinderen het goede voorbeeld en draagt bij aan de gezondheid van alle leden’.

Bron: Voetbal International 

Lees verder