Rookvrij zwembad gemakkelijker dan je denkt

Als in mei 2018 het (buiten)zwembad weer opengaat, is het hele terrein van Zwembad Veenhuizen rookvrij. Dit zwembad is daarmee een van de eerste rookvrije openlucht zwembaden in Nederland. Freddie van Beek, voorzitter van het bestuur: “Gewoon doen, het is gemakkelijker dan je denkt.”

6 maart 2018

Waarom maakten jullie het terrein rookvrij?

“We willen mensen in een veilige en gezonde omgeving laten zwemmen” zegt Freddie. Hij vindt het vanzelfsprekend dat een zwembad de Rookvrije Generatie steunt. “We zijn een fris en sportief zwembad, dus is het logisch rookvrij te zijn. Er komen hier veel kinderen, we moeten hen het goede voorbeeld geven. Kinderen denken dat roken stoer is, ik wil ze laten zien dat het dat zeker niet is.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“Het ging eigenlijk heel soepel. Het hele bestuur stond direct achter dit idee. Ik had verwacht dat het badpersoneel met bezwaren zou komen, want daar zijn ook rokers bij. Maar ook daar was volledige instemming, iedereen was gelijk heel enthousiast.”

Wat betekent het in de praktijk?

“Ons hele terrein wordt rookvrij. Dus ook de ligweides, de ingang en de fietsenstalling. We hebben grote borden met ‘rookvrij’ gekregen van het Longfonds, die komen duidelijk zichtbaar bij de ingang. Mocht er toch worden gerookt dan gaan we mensen daar op aanspreken. Maar misschien is dat niet eens nodig. We zijn heel benieuwd hoe het straks na de opening gaat. Tot nog toe hebben we geen negatieve reacties gekregen.”

Zijn er al andere rookvrije plaatsen in de omgeving?

“In Norg, hier vlakbij, zijn ze al heel goed op weg naar een Rookvrije Generatie. Het overdekte zwembad, de sportvelden en de scholen zijn rookvrij.” En in Veenhuizen? “Hmm, het zou eigenlijk wel logisch zijn als onze voetbalvereniging ook rookvrij zou worden. Ik ga het met ze bespreken.”

Wat adviseer je andere zwembaden?

“Gewoon gaan doen! Alle zwembaden zouden rookvrij moeten zijn en het is makkelijker geregeld dan je denkt. Ik heb zo een vergadering met de andere openlucht zwembaden van de drie Noordelijke provincies, het onderwerp rookvrij staat ook hier al op de agenda.”

Lees verder