Rookvrij spelen, eten en drinken? Dat kan bij Mevrouw Peer!

Bij horecazaak Mevrouw Peer in Utrecht kun je genieten op een rookvrij terras én kunnen kinderen rookvrij spelen in de bijbehorende speeltuin. Eigenaressen Floor en Renske: “Roken op een plek waar veel kinderen komen? Een rookvrij terras voelde voor ons als een logische keuze.”

21 april 2022

Kindvriendelijk concept

In augustus 2021 openden Floor en Renske de horecazaak Mevrouw Peer. Floor vertelt dat ze niet vanaf het begin al rookvrij waren: “We hadden er van tevoren helemaal niet over nagedacht. Wel zagen we af en toe iemand op ons terras roken en dat vonden we eigenlijk heel gek. Naast ons terras hebben we een grote speeltuin waar kinderen kunnen spelen en wij ontvangen dan ook veel gasten met kinderen. Roken past gewoon niet bij ons kindvriendelijke concept.” Floor en Renske besloten daarom om – naast de speeltuin die al rookvrij was – ook het terras rookvrij te maken.

Zo geregeld

Het terras rookvrij maken was volgens Floor gemakkelijk. “Toen we het besloten, was het gewoon zo. Ik moet ook zeggen dat we hier weinig rokende gasten hebben, maar als iemand toch eens een sigaret opsteekt, dan leggen we uit dat we een rookvrij terras hanteren.” Floor vertelt dat ze af en toe een gast hebben die het lastig vindt, maar dat de meeste rokers het wel begrijpen. “Zeker omdat we naast een speeltuin zitten. Als mensen toch graag willen roken, verwijzen we ze naar een plek buiten ons terrein uit het zicht van de kinderen.” Sinds kort hebben ze ook een rookvrij-bord op het terras. “Zo’n bord is heel fijn, omdat het bord herkenbaar is en het daardoor voor gasten meteen duidelijk is.”

Medewerkers

Bij Mevrouw Peer hebben ze geen medewerkers die tijdens werktijd roken. “Maar dat is meer toeval: het is niet zo dat ik niet iemand aanneem die rookt,” vertelt Floor. “Je merkt ook gewoon dat er steeds minder mensen roken. Wat dat betreft is er ook echt veel veranderd in de afgelopen jaren.” Floor en Renske spreken meestal zelf de mensen aan die toch roken op het terras. Floor: “Het komt niet zo vaak voor, dus dat is prima te doen”.

Gewoon doen

Floor geeft als tip aan andere horecazaken om het gewoon te doen: “Als je uitlegt waarom je rookvrij bent, begrijpt eigenlijk iedereen je wel. Vaak hebben mensen moeite met iets nieuws, maar je went er zo snel aan. Vroeger was het ook normaal om binnen te roken in een café of restaurant terwijl je aan het eten en drinken was: daar moet je nu ook niet meer aan denken! Mensen zijn gewend dat steeds meer plekken rookvrij worden, zeker op plekken waar veel kinderen komen. Op terrassen waar veel kinderen komen, vind ik het dan ook heel logisch. En over een paar jaar is het denk ik ook normaal dat alle andere terrassen rookvrij zijn.”

Lees verder