Rookvrij klimmen en klauteren: het kan in Leidschendam en op Terschelling!

Ben jij nog op zoek naar een actief, rookvrij uitje deze zomer? Dan kun je terecht bij Het Klimeiland in Leidschendam en bij Klimdaris op Terschelling. “Bij een sportieve activiteit, horen gezonde keuzes.”

16 augustus 2023

Gezonde omgeving

“Het was mijn idee om ons klimpark rookvrij te maken”, vertelt Duco, manager van Het Klimeiland. “We willen als sportlocatie het goede voorbeeld geven: we schenken bijvoorbeeld ook geen alcohol.” Regina, eigenaresse van Klimdaris, vertelt dat zij dezelfde reden hadden om rookvrij te worden: “Bij een sportieve activiteit, horen gezonde keuzes. Daarom zijn wij al vijf jaar rookvrij en schenken we ook geen alcohol. Daarnaast zitten wij in een bos: in het kader van het milieu en brandgevaar wil je ook rookvrij zijn.”

Voorbeeldfunctie

Duco en Regina geven aan dat het rookvrij maken van een klimpark erg gemakkelijk is. De eerste stap is het duidelijk maken aan je personeel. Duco: “Bij ons was sowieso al de ongeschreven regel dat je niet rookt tijdens werktijd. Je bent een sportinstructeur, dus je hoort het gezonde voorbeeld te geven. Toen ik vertelde dat we definitief rookvrij werden, was iedereen het er binnen drie seconden mee eens. Er kwamen geen negatieve reacties en de volgende dag zag ik personeel al mensen aanspreken.” Regina: “Op dit moment rookt niemand van ons personeel tijdens werktijd, maar wij hebben hier ook nooit problemen mee gehad.”

 

Duidelijkheid

Beiden geven daarnaast aan dat het belangrijk is om duidelijk zichtbaar te maken dat het terrein rookvrij is. “Zorg ervoor dat bij de ingang of het inchecken al duidelijk is dat het rookvrij is. En zet het bij voorkeur op je website, zodat mensen het vooraf al weten,” geeft Regina als tip. Ook bij Het Klimeiland hangen rookvrij borden. Duco: “En we benadrukken het ook altijd tijdens de instructie voor het klimmen.”

Vriendelijk aanspreken

Ten slotte geven zowel Duco als Regina aan dat – als iemand toch op het terrein rookt – het belangrijk is om hem of haar vriendelijk aan te spreken. Duco vertelt dat het personeel rustig het gesprek aangaat en hierbij uitleggen waarom ze rookvrij zijn. “Als je vertelt dat je het gezonde voorbeeld wilt geven, begrijpt iedereen dat. Boos worden of met het vingertje wijzen heeft geen zin.” Regina vult aan: “Eigenlijk zien we nooit dat iemand in ons klimbos rookt. Maar in het enkele geval dat we iemand hierop aanspraken, reageerde iedereen altijd begripvol.”

Vanzelfsprekend

Ze krijgen allebei nooit negatieve reacties van ‘klimmers’. Regina denkt dat het voor veel mensen erbij hoort/logisch is  dat ze rookvrij zijn, want ze krijgt er nooit opmerkingen over: “Ook niet op ons terras.” Bij Het Klimeiland hebben ze ook nog niet meegemaakt dat mensen het echt vervelend vinden. Duco denk dat dit komt doordat rookvrij tegenwoordig normaal is: “De sportclubs en scholen zijn ook rookvrij, dus mensen zijn het al gewend.” Regina: “Ik wist eigenlijk niet dat er nog klimparken waren die niet rookvrij zijn, haha!”

Lees verder