Rookvrij een must langs de lijn

Het Haarlemse DSK heeft meer jeugdleden dan senioren. In een voor opgroeiende kinderen zo belangrijke omgeving als een sportclub past roken niet. Ondersteund door diverse maatregelen groeit de club uit Haarlem-Oost stapsgewijs naar rookvrij. Jeugdsecretaris Richard van Halem is een van de initiatiefnemers.

2 oktober 2018

Voorbeeldfunctie in Haarlem

Het was Van Halem al jaren een doorn in het oog; langs de lijn bij de jongste jeugdelftallen werd er behoorlijk wat afgerookt. Vorig seizoen was voor hem de maat vol. Hij nam het initiatief om van DSK een gezonde en veilige club te maken voor de jeugdleden. “Vanaf dit seizoen is de gehele club op wedstrijddagen tot 13.00 uur rookvrij. Samen met een aantal verenigingsleden hebben we rookvrij borden geplaatst en een heldere brief opgesteld voor de leden.” Als het aan Van Halem ligt, zal uiteindelijk de club geheel rookvrij worden. Voor de acceptatie is het een voordeel dat DSK een grote jeugdafdeling heeft. ‘Ook rokende ouders begrijpen inmiddels wel dat zij en de club hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Bovendien zie je het overal; van schoolpleinen tot ziekenhuizen. Roken is geen vanzelfsprekendheid meer. Zeker niet in de buurt van kinderen.’

Maatregelen

De club heeft meer maatregelen genomen dan het rookvrij maken op wedstrijddagen tot 13.00 uur. Zo is er voor de andere momenten nog maar een plek waar gerookt kan worden. Sowieso wordt er niet gerookt in de kantine, kleedkamers en langs de velden. Dit geldt overigens ook voor sigaren en e-sigaretten. De jeugdsecretaris is stellig: “Kinderen zien het verschil niet, en we willen juist voorkomen dat roken voor hen normaal en onschuldig lijkt.” Het jongste besluit is twee weken voor de start van dit seizoen gecommuniceerd aan de leden. Is Van Halem niet bang voor heftige reacties van de rokers? “We konden natuurlijk ook in een ledenvergadering de opties bespreken. Maar dit moeten we gewoon doen voor de nieuwe generatie. Ongetwijfeld is er even weerstand, maar mensen wennen snel.” Dat is de afsluitende tip die de bevlogen jeugdsecretaris aan andere clubs wil meegeven: “Duidelijk vertellen wat je gaat doen en vervolgens de rookvrije maatregelen gewoon doorvoeren.”

Bron: VI.nl

Lees verder