Rookvrij Berdal: op weg naar een gezonde en vitale werkomgeving

Berdal* is sinds 1 oktober 2020 een rookvrij bedrijf. Dit betekent dat op het gehele bedrijfsterrein (binnen, buiten en in de bedrijfsauto’s) medewerkers en bezoekers niet meer roken. Ook stimuleert en motiveert het bedrijf het personeel dat rookt om te stoppen. Commercieel directeur Eugène van den Broek: “Het rookvrij maken van ons bedrijf zorgde voor een positieve ‘vibe’ onder onze medewerkers. Zelfs de rokers begrepen uiteindelijk waarom we deze stap hebben gezet, namelijk om een gezonde en vitale werkomgeving te creëren.”

1 augustus 2021

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers

In de zomer van 2020 vroeg de personeelsvereniging aan Eugène en algemeen directeur Bas van Kamperdijk of de twee buitenrookplekken bij Berdal ‘wat netter konden’. Eugène: “Bas en ik dachten toen: willen we eigenlijk nog wel dat er überhaupt op ons terrein gerookt wordt? Wij vinden duurzame inzetbaarheid van medewerkers belangrijk en willen een vitale organisatie zijn. Als onze medewerkers aan het werk zijn, willen we dat ze dat op een gezonde manier doen.”

Stoptober

Elk jaar kunnen rokers in oktober deelnemen aan Stoptober. De HR-adviseur van Berdal vroeg bij Stoptober informatie op over rookvrije bedrijven en het effect van stoppen met roken op medewerkers, bijvoorbeeld als het gaat om effectiviteit en verzuim. Eugène: “Dit zorgde voor een goede basis aan argumenten om dit idee voor te leggen bij het MT en de personeelsvereniging. We vonden 1 oktober ook meteen een mooi streven om te starten als rookvrij bedrijf.”

Reacties van het personeel

Na akkoord van het MT en de personeelsvereniging, brachten Eugène en Bas het personeel op de hoogte. Dit deden ze tijdens een fysieke personeelsbijeenkomst en in de interne nieuwsbrief van het bedrijf. Eugène: “In principe reageerden de meeste medewerkers positief, maar sommige rokers hadden in eerste instantie wel zoiets van ‘mogen jullie dit wel voor ons beslissen?’ Toen we aan hen uitlegden waarom we deze keuze hebben gemaakt, begrepen ze uiteindelijk wel dat we als organisatie deze stap wilden zetten. Het paste in de lijn die we al hadden ingezet om een gezonde en vitale werkomgeving te creëren. Zo zorgen we er al een tijdje voor dat er elke week twee verse fruitmanden zijn voor het personeel.” Via social media deelde Berdal het initiatief ook met haar klanten. Eugène: “De markt reageerde erg positief, dat is een bijkomend voordeel dat we niet per se als doel hadden.”

Stoppen met roken

Sinds 1 oktober 2020 wijzen meerdere ‘rookvrij borden’ medewerkers en bezoekers erop dat Berdal een rookvrij bedrijf is. Daarnaast krijgen medewerkers nu ondersteuning om te stoppen met roken door presentaties, groepsbijeenkomsten en individuele sessies. Eugène: “We hadden zo’n zeven rokers en deze zijn allemaal naar de eerste bijeenkomsten geweest. De intentie is dus in ieder geval goed. Er zijn nu twee collega’s volledig gestopt. De rest is het helaas nog niet gelukt, al geven een paar collega’s aan nu wel minder te roken. We zijn er nog niet, maar het begin is er en we blijven ze stimuleren en helpen.”

Tips voor andere bedrijven

Eugène wil andere bedrijven meegeven om het personeel tijdig mee te nemen in het proces om rookvrij te worden: “Maak het vooral niet directief en betrek dus de OR of personeelsvertegenwoordiging. En blijf ook tijdens het proces duidelijk en transparant communiceren. Ook door voor iedereen zichtbaar te maken dat je bedrijf rookvrij is met bijvoorbeeld borden.” De laatste tip: ga niet met het vingertje wijzen. Eugène: “Daarmee bereik je in mijn ogen juist een averechts effect. Probeer vooral je werknemers te helpen en motiveren om een stap te zetten richting een gezondere en vitalere werkomgeving.”

Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.

*Berdal is producent, leverancier en specialist in kunststof- en rubberproducten voor de bouw, ijzerwarenbranche en doe-het-zelf-branche.

Zelfs de rokers begrepen uiteindelijk waarom we deze stap hebben gezet, namelijk om een gezonde en vitale werkomgeving te creëren.

Lees verder