Provincie Drenthe maakt 922 bushaltes rookvrij

Roken bij een bushalte? In Drenthe is dat verleden tijd als het aan de Provincie en alle gemeenten ligt. Op vrijdag 10 maart 2023 werd in Emmen de eerste officiële rookvrij bushalte onthuld door gedeputeerde Nelleke Vedelaar (provincie Drenthe) en wethouder Raymond Wanders (Gemeente Emmen). De halte is voorzien van wegmarkering en rookvrij-borden. De andere 921 haltes zullen in de komende twee jaar ook van rookvrij-uitingen worden voorzien.

14 december 2022

Rookvrij reizen

Reizigers die niet in tabaksrook willen of kunnen staan, kunnen hierdoor ongehinderd met het openbaar vervoer reizen. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar licht toe: “Roken op openbare plekken waar veel mensen komen moet nog minder normaal worden. Niet alleen omdat niet-rokers last van de rook kunnen hebben, maar ook om nog meer bewustwording bij rokers te creëren. Als kinderen opgroeien in een omgeving waarin zij veel rokers zien, is de kans groter dat zij ook zelf gaan roken. Het behoeft geen betoog dat wij dat zoveel mogelijk tegen willen gaan.’’

Honderden bushaltes

In Drenthe zijn er 922 bushaltes waar een rookvrije zone gaat gelden. Eerst worden de grotere haltes, met 5000 reizigers per jaar, rookvrij en daarna volgen de kleinere bushaltes. Binnen twee jaar moeten dan alle bushaltes in Drenthe rookvrij zijn. De komende weken komt er voorlichting in de bussen voor de passagiers. Alle haltes krijgen uiteindelijk een rookvrije wegmarkering.  

Samenwerking

Gedeputeerde Nelleke Vedelaar is ook voorzitter van de Mobiliteitsraad: “De Mobiliteitsraad Drenthe zet zich in voor veilig reisgedrag van alle inwoners in Drenthe. Daar hoort ook aandacht voor de gezondheid bij. Het is enorm belangrijk dat iedereen in Drenthe prettig en gezond kan reizen. Heel fijn dat we in samenwerking met vervoerders ervoor gaan zorgen, dat dat de bushaltes een rookvrije zone worden.”

Wethouder Raymond Wanders: “Ook in Emmen streven we naar een rookvrije generatie. Dat doen we onder andere met de alliantie Emmen Rookvrij. Steeds meer scholen, sportclubs, bedrijven en (zorg)organisaties sluiten zich aan. We zien dan ook dat steeds meer plekken in onze gemeente rookvrij worden. Dit initiatief van de Mobiliteitsraad om bushaltes rookvrij te maken, brengt ons weer een stap dichterbij onze ambitie om kinderen in een rookvrije omgeving te kunnen laten opgroeien.”  

Rookvrije Generatie

Carla van Gils, voorzitter van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (het samenwerkingsverband van de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie), is blij met deze stap van de mobiliteitsraad Drenthe: “Het is fantastisch dat in zo’n grote regio alle bushaltes rookvrij worden gemaakt. Een belangrijk signaal, want ‘niet roken’ is gezonder voor medereizigers én zorgt ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Zo komt een rookvrije samenleving weer een stap dichterbij.” 

“Roken op openbare plekken waar veel mensen komen moet nog minder normaal worden."

Lees verder