"Nu zou ik zeggen: stop gewoon!"

Roken tijdens de zwangerschap. Ook al weet je dat het niet gezond is, het kan toch heel moeilijk zijn om te stoppen. In het BNN-programma ‘vier handen op één buik’ zagen we Isalyn. De tienermoeder werd bij haar zwangerschap begeleid door Kim Kötter, ambassadrice van de Rookvrije Generatie awards. Uiteindelijk stopte Isalyn met roken. We spraken haar om te horen hoe het nu met haar gaat.

30 maart 2017

Zwangerschap

Isalyn: “Sigarettenrook is voor een baby heel schadelijk, dus Jaimy mag daar niet mee in aanraking komen.” Tijdens haar zwangerschap zeiden anderen wel tegen haar dat ze moest stoppen, maar dat lukte steeds niet. Isalyn: “Ik had nooit echt het besef dat ik een kindje in mijn buik had. Ik dacht dat bij de 20 weken echo die knop om zou gaan en ik dan zou gaan stoppen. Maar dat gebeurde niet, het besef kwam niet.” Isalyn maakte wel de stap om alleen nog buiten te roken waardoor ze minder ging roken en de rook niet meer in huis kwam. Ook haar vriend deed dat. “In ons nieuwe huis is nooit binnen gerookt.” Haar langdurige bevalling in het ziekenhuis maakte uiteindelijk dat ze stopte. En ook toen Jaimy eenmaal was geboren heeft ze geen sigaret meer aangeraakt. “Ik moest er niet aan denken om bij hem weg te gaan om een sigaret te gaan roken.” Ze is ook zeker niet van plan om weer te beginnen.

"Als ik van te voren had geweten hoe het is om een baby te hebben, was ik veel eerder gestopt met roken."

Advies

Tegen andere rokende, zwangere vrouwen zou ze willen zeggen: “Stop gewoon! Nu ik Jaimy heb kijk er zo anders tegenaan. Als ik van te voren had geweten wat het betekent om een baby te hebben, was ik veel eerder gestopt. Rook ook zeker niet in de ruimte waar je babyspullen zijn. Dan gaat de schadelijke rook in de bekleding van de wieg en kinderwagen zitten en ook dat is heel slecht voor de baby.”

Roken is in haar omgeving verder heel gewoon. Een groot deel van haar familie rookt, waaronder haar vader. Hij rookt gelukkig niet waar Jaimy bij is, maar voor de rest van de familie is dat minder vanzelfsprekend. Isalyn is er heel duidelijk over: “Als er binnen wordt gerookt, dan komen Jaimy en ik niet op bezoek.”

Opvoeding

Isalyn en haar vriend Johnny hebben al besproken hoe ze Jaimy gaan opvoeden op het gebied van roken. Ze gaan het hem niet verbieden, want dat werkt averechts. Isalyn rookte namelijk stiekem, juist omdat ze het van haar ouders niet mocht. Dat het verboden was maakte het voor haar interessanter om te gaan roken. Jaimy moet het dus vooral zelf weten. Isalyn vindt het wel heel raar dat er wordt gerookt in een dierentuin of kinderboerderij. “Binnen mag je ook niet roken, dus waarom wel buiten waar kinderen spelen? Plaatsen die voor kinderen bedoeld zijn, moet je niet met roken associëren” zo besluit zij.

Lees verder