Nieuw initiatief: Stoppen-met-roken spreekuur speciaal voor zwangere vrouwen

Ziekenhuis Tergooi is in maart gestart met een speciaal stoppen-met-roken spreekuur voor zwangere vrouwen. Zo kunnen zij samen met hun partners op een laagdrempelige manier stoppen-met-roken ondersteuning krijgen. Een geweldig idee!

26 april 2019

Extra tijd

Carole Lasham, kinderarts, is een van de initiatiefnemers voor dit spreekuur. Ze vertelt: “Tergooi is sinds kort een rookvrij ziekenhuis en vindt het belangrijk om in te zetten op preventie. We hebben hier een heel gemotiveerde stoppen-met-roken coach, Ditta Roukens, die al jaren de stoppen-met-roken poli doet. Zij heeft van het ziekenhuis vier uur extra tijd gekregen om dit spreekuur voor zwangere vrouwen te kunnen starten. Het spreekuur vindt elke dinsdagochtend plaats in een kamer op de afdeling gynaecologie. Zo kunnen de afspraken worden gecombineerd met een bezoek aan de gynaecoloog, wat de drempel lager maakt.”

Laagdrempelig

Eveline van Asbeck, gynaecoloog en mede-initiatiefnemer vult aan: “De groep vrouwen die rookt tijdens de zwangerschap is heel lastig te motiveren om te stoppen. Daarom is het erg helpend dat ze op een laagdrempelige manier een paar deuren verderop terecht kunnen voor hulp. Ik heb een goede band met de vrouwen, ze komen natuurlijk regelmatig op mijn spreekuur voor controle. Stoppen met roken is elke keer een onderwerp. Ik bespreek het ook met de partner en eventuele andere familieleden die mee komen, ik vraag ook hen om te stoppen. Als de familie het niet-roken omarmt is de kans op blijvend succes veel groter.”

Praat over het roken

Carole Lasham vertelt: “Als je als zorgprofessional niks zegt, dan denkt de patiënt dat de dokter het goed vindt. Het is essentieel om over roken te praten, ook in het jaar na de geboorte trouwens. We weten dat in dat stressvolle eerste jaar veel vrouwen weer terugvallen in hun oude gewoonte. Het is daarom goed dat ook het Centrum Jeugd en Gezin het roken bespreekt met de jonge ouders.” Het stoppen-met-roken spreekuur voor zwangere vrouwen (of vrouwen die zwanger willen worden) staat open voor doorverwijzingen uit de eerste lijn zoals huisartsen, verloskundigen en fertiliteitsartsen. Ook zonder doorverwijzing zijn deze vrouwen welkom op het spreekuur. Het eerste gesprek is met de stoppen-met-roken coach. Zij bespreekt met de cliënte wat haar behoefte is. Er zijn verschillende vormen van begeleiding mogelijk, zoals bijvoorbeeld individueel of in een groep.

Tips

Tot slot hebben Carole Lasham en Eveline van Asbeck nog een aantal tips voor andere kinderartsen en gynaecologen die zo’n spreekuur overwegen:

  • Een enthousiaste stoppen-met-roken begeleider die het leuk vindt om met deze doelgroep van zwangere vrouwen te werken is essentieel.
  • Plaats het spreekuur op de gynaecologie poli, op een vast moment in de week.
  • Motiveer ook je eigen team. Zorg dat iedereen de training (V MIS) heeft gevolgd en weet hoe hij of zij het gesprek over roken aan kan gaan.
  • Maak het roken bij elke patiënt bespreekbaar. Als je niks zegt als zorgprofessional, dan denkt de patiënt dat de dokter het goed vindt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het spreekuur? Klik dan hier.

Lees verder