Minder rokers in rookvrije zone

Vorig jaar wees Rotterdam als een van de eerste gemeenten in Nederland een rookvrije zone aan rondom het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam. Uit de resultaten van de proef blijkt dat de zone bijdraagt aan minder roken in het hele gebied.

13 oktober 2020

Aantal rokers afgenomen

Het aantal rokers binnen de zone is afgenomen met 45%. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Hoewel het aantal rokers rondom de grens van de rookvrije zone toenam, was deze toename veel kleiner dan de afname van het aantal rokers in de rookvrije zone. Daarmee is het roken in het gehele gebied rondom de instellingen afgenomen.

Hoofdonderzoeker en kinderarts Jasper Been is tevreden met de resultaten: ‘Het is natuurlijk fantastisch te zien dat roken afneemt door de zone. Nu moeten we samen kijken wat nóg beter kan om die Rookvrije Generatie te bereiken.’

Positieve reacties

In de rookvrije zone is roken niet verboden. Wel wordt aan bezoekers van de zone gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Met belijning, tegels, banieren en borden is aangegeven waar liever niet gerookt mag worden. In de eerste weken spraken toezichthouders rokers aan. Onderzoek door medisch studenten wijst uit dat het overgrote deel van de rokers positief reageert wanneer zij worden aangesproken. Driekwart van de rokers past zich dan alsnog aan en maakt de sigaret uit of rookt verder buiten de zone. Uit aanvullend onderzoek van de gemeente Rotterdam blijkt ook dat veel mensen het normaal vinden om rondom een ziekenhuis/onderwijsinstelling niet te roken.

‘Wij zijn blij dat mensen het vanzelfsprekend zijn gaan vinden dat hier niet gerookt wordt. Een rookvrije zone kan dus een positieve bijdrage leveren aan een Rookvrije Generatie’ aldus Wijnand van den Brink, lid van het College van Bestuur Hogeschool Rotterdam.

De resultaten zijn veelbelovend en een stap in de goede richting, vindt ook wethouder Sven de Langen. ‘Roken veroorzaakt nog steeds de meeste ziektelast en sterfte. Rotterdam streeft daarom naar een daling van het aantal rokers in de stad en het realiseren van een Rookvrije Generatie. De ontwikkeling van rookvrije plekken is daarbij heel belangrijk. Hier gaan we dan ook zeker mee door.’

Portal

Inmiddels is er een tweede rookvrije zone op de Wilhelminapier in Rotterdam ingericht. Daarnaast werkt de gemeente aan een online portal voor organisaties die een aanvraag voor een rookvrije buitenruimte willen indienen. Deze portal is naar verwachting uiterlijk eind 2020 gereed.

Bron: Gemeente Rotterdam

Lees verder