Menzis zet zich samen met partners in voor een Rookvrije Generatie

Zorgverzekeraar Menzis heeft als doel om heel Nederland leefkrachtiger te maken. Dat doet Menzis door mensen te helpen gezonder te leven en eigen regie te nemen over hun gezondheid. Manager strategische partnerships van Menzis Nanda de Jong: “Met de gezondheidswinst die dit oplevert, verlagen we de druk op de beschikbaarheid van zorg. Van roken is al jaren bekend hoe schadelijk het is voor je gezondheid en die van anderen. Maar we weten ook hoe heftig de verslaving is. Daarom spannen wij ons samen met onze klanten en partners in voor een Rookvrije Generatie. Want kinderen die opgroeien in een rookvrije omgeving, dat vinden wij samen gezond.”

30 november 2021

Practice what you preach

Nanda vertelt dat Menzis zelf al een paar jaar een rookvrije organisatie is. “Practice what you preach geldt zeker voor ons. Al onze locaties zijn rookvrij. Dit betekent dat er op het gehele terrein – zowel binnen als buiten – niet gerookt wordt. Toen we dit initieerden was er in eerste instantie wel wat weerstand en zag je af en toe nog wel iemand roken. Na een tijdje merk je dat iedereen eraan gewend is en dat ‘rookvrij’ normaal wordt. Wat dat betreft groei je mee met de beweging die in Nederland gaande is.” Menzis ondersteunt haar medewerkers om te stoppen door effectieve stoppen-met-roken cursussen aan te bieden en te helpen met informatie en tips via hun leefstijlprogramma SamenGezond. “Ook doet Menzis geen directe zaken met de tabaksindustrie en we moedigen andere organisaties aan hetzelfde te doen”, vult Nanda aan.

Duurzame inzetbaarheid en leefkracht

Menzis heeft bedrijfsgezondheid-adviseurs in dienst die werkgevers en gemeenten helpen met duurzame inzetbaarheid en leefkracht van medewerkers. Hoe implementeer je dit in je beleid? En hoe zorg je dat alle medewerkers meedoen? Nanda: “Samen kijken we naar wat er speelt binnen een organisatie en wat de wensen en behoeften zijn, zodat wij daarin kunnen aanvullen en ondersteunen. Onze insteek is er altijd op gericht om op een positieve manier mensen te helpen in hun leefstijl. We leggen niets op, maar verleiden hen de gezonde keuze te maken. Ook op stoppen met roken zijn we actief door de juiste trainingen aan te bieden en te helpen met informatie en tips via ons leefstijlprogramma SamenGezond. Een aantal van onze klanten, waaronder Aldi en de Gemeente Den Haag, zijn heel succesvol op dit thema. Het is fijn om te zien hoeveel medewerkers van Aldi meedoen aan de trainingen en hoe het hen helpt om te stoppen met roken.”

Samenwerken met experts

Bij de ondersteuning voor werkgevers zoekt Menzis de samenwerking met experts op. “Onlangs organiseerden we een webinar over stoppen met roken voor werkgevers, hierbij gaven twee externe specialisten van Allan Carr en Sinefuma tips en adviezen. Onze collega, tevens arts Maatschappij & Gezondheid, modereerde het webinar. Bij Gezondheidsfondsen voor Rookvrij vinden we inhoudelijke kennis op het gebied van wet- en regelgeving. Dit is dan weer handig als we bedrijven willen adviseren over hun rookvrij-beleid en het creëren van een rookvrije werkomgeving.”

Begin klein en doe het samen

Nanda geeft andere organisaties de tip om klein te beginnen en het nieuwe beleid vooral samen met medewerkers vorm te geven. “Dit is met name onze ervaring bij grote bedrijven. Je kunt beginnen met één locatie of vestiging rookvrij te maken en kijken wat je daarvan leert. Zo kun je weer een volgende stap zetten om uiteindelijk naar een volledig rookvrije organisatie toe te werken. Door samen te werken met verschillende organisaties in ons netwerk hebben we veel stappen kunnen zetten: alleen was ons dat niet gelukt. En door die kennis te delen, inspireer je ook weer andere organisaties.”

Wilt u als bedrijf ook rookvrij worden? Bekijk welke stappen je als bedrijf kunt zetten.

Lees verder