Kinderen nemen initiatief voor rookvrije openbare speelplek

Speelpark Neuweg in Hilversum is sinds november 2018 rookvrij. Een mooie stap, waarvoor het initiatief werd genomen door de kinderen van de kinderraad. Veel kinderen vonden het vervelend dat in de speeltuin werd gerookt en er zoveel peuken lagen. De kinderraad stelde daarom voor de speelplek rookvrij te maken. Ze kregen er een Rookvrije Generatie Award in de categorie recreatie voor.

10 september 2019

Eerste stappen

Kati Lipusz, sociaal werker/ kinderwerk van Versa Welzijn ging met het signaal van de kinderen aan de slag. Zij besprak het in het wijknetwerk, waarin onder andere scholen, de politie, de buitenschoolse opvang, buurtsportcoaches en jongerenwerkers vertegenwoordigd zijn. Deze partners reageerden positief en boden hun ondersteuning aan. Kati legde daarna contact met de GGD. De beleidsmedewerkster van de GGD maakte kennis met de kinderen en ondersteunde het project met praktische tips.

Unieke samenwerking

“Het rookvrij worden is echt een samenwerking geweest tussen alle partners”, vertelt Kati enthousiast. “De kinderen hebben hierin een grote rol gespeeld. Ze gaven een interview voor een filmpje, maakten tekeningen en een flyer, organiseerden het openingsfeest en maakten daar ook de gezonde hapjes voor. Kinderen kunnen veel meer dan je denkt en laten zich niet tegenhouden door allerlei belemmeringen. Zij kijken niet waarom iets niet kan, maar geloven dat het wel kan en doen het gewoon!” De buurt werd actief betrokken. Flyers werden verspreid en op woensdagmiddag ontstonden spontane gesprekken op het plein. Buurtbewoners gaven aan dat ze graag het imago van het plein wilden verbeteren en daar ook aan mee wilden helpen. Ook Cocon, de opvang voor daklozen die tegenover het plein zit, hielp mee door met de daklozen afspraken over roken te maken.  Op 10 november 2018 werd het rookvrije speelpark feestelijk geopend in aanwezigheid van de wethouder, de kinderraad, buurtbewoners en vele partners.

Goed resultaat

Het plein is inmiddels ruim een half jaar rookvrij. Het is zichtbaar schoner en er liggen veel minder peuken. Ook is het imago van het plein veranderd. Het is een ontmoetingsplek voor kinderen uit de buurt geworden. Kati zegt: “De kinderen zijn heel blij met het resultaat. Het is hun succesverhaal. Zij zijn er nu van overtuigd dat ze nog meer plekken in de stad rookvrij kunnen maken!”

Tips

Tegen mensen die ook overwegen een openbare speelplek rookvrij te maken zou Kati willen zeggen: “Luister naar de behoefte van kinderen en laat hun stem horen. Laat hen het proces sturen. Ze kunnen meer dan je denkt.”

Lees verder