Kinderen hebben recht op rookvrij spelen

Speeltuin ’t Kwekkeltje in Rosmalen wordt vanaf 1 april 2017 helemaal rookvrij. We spraken Frank Ligthart, een van de initiatiefnemers en voorzitter van de speeltuin, over deze mooi stap.

21 februari 2017

Voorbeeldfunctie

Frank vertelt heel enthousiast over de speeltuin die hij zo’n 25 jaar geleden, samen met een groep ouders uit de buurt, is gestart. “Onze speeltuin is een begrip in de regio. De speeltuin is gratis toegankelijk, goed onderhouden en ook bespeelbaar en toegankelijk voor gehandicapte kinderen. Per jaar bezoeken 40.000 kinderen en begeleiders de speeltuin. We hebben een voorbeeldfunctie voor andere speeltuinen. Ze komen regelmatig op bezoek om te kijken hoe wij dit alles realiseren. Deze voorbeeldfunctie willen we nu ook graag hebben op het gebied van het rookvrij maken van de speeltuin.”

Rookvrij spelen

Geïnspireerd door de campagnes rond de Rookvrije Generatie besloten het bestuur en de beheerders de speeltuin rookvrij te maken. De enige rokende beheerder overweegt zelfs om te stoppen met roken. Frank: “De maatschappij verandert en wij willen daarin graag voorop lopen. We vinden het heel mooi om ons aan te sluiten bij de Rookvrije Generatie. Het is belangrijk dat ouders niet roken waar kinderen bij zijn, want zien roken doet roken. De speeltuin moet schoon en veilig zijn. Roken is heel ongezond, dus niet veilig. Met een rookvrije speeltuin voorkomen we gelijk ook dat kinderen gaan spelen met de peuken op de grond. Het moet normaal worden dat speeltuinen rookvrij zijn. Kinderen hebben het recht om gratis en rookvrij te spelen.”

Een bewuste keuze

De speeltuin wordt helemaal rookvrij, er komen geen rookruimtes en ook buiten bij de ingang is roken straks niet toegestaan. Een bewuste keuze. Frank: “We willen nergens peuken of sigaretten zien. Roken en spelende kinderen gaan echt niet samen.” Om dit te onderstrepen is het plan om op meerdere plekken led schermen neer te zetten, waarop filmpjes van de Rookvrije Generatie te zien zullen zijn. In de speeltuin komen ‘rookvrij’ bordjes te hangen en op scholen, peuterspeelzalen en crèches in de omgeving komen posters die duidelijk maken dat ‘t Kwekkeltje rookvrij is geworden. Frank: “We willen kinderen van scholen in de buurt vragen om in de speeltuin flyers uit te delen en mensen aan te spreken die toch gaan roken.” Over andere ludieke manieren om de rookvrije speeltuin onder de aandacht te brengen wordt nog gebrainstormd.

Nadelen

Zijn ze niet bang dat rokers de speeltuin gaan mijden? Frank: “Mensen die toch willen roken terwijl de kinderen spelen, die komen maar niet. Ook als deze ouders wegblijven, bereiken we ons doel van een rookvrije speeltuin. Het is hier altijd druk en ik weet zeker dat het overgrote deel van de bezoekers juist heel blij zal zijn dat de kinderen in een rookvrije speeltuin terecht kunnen.”

Tips

Gevraagd naar tips voor andere speeltuinen die rookvrij willen worden zegt Frank: “Het begint bij draagvlak bij de vrijwilligers en het bestuur. Als iedereen er voor gaat, dan is het gewoon mogelijk. Er is ook een stappenplan voor het rookvrij maken van je speeltuin: dat is heel handig om te volgen.”

Lees verder