Kinderburgemeesters gaan voor een Rookvrije Generatie

In steeds meer steden krijgt een kinderburgemeester de kans zijn of haar stem te laten horen. Het zijn stuk voor stuk basisschoolleerlingen met een sterke betrokkenheid bij de maatschappij. Een jaar lang dragen ze – als kinderburgemeester –  hun steentje bij aan maatschappelijke en lokale thema’s, waaronder de Rookvrije Generatie. We interviewen twee van hen.

19 juni 2018

Derek: kinderburgemeester van Aalsmeer

Allereerst spreken we Derek (11 jaar), kinderburgemeester van Aalsmeer. Derek zit in groep 7 en houdt van tennis en judo. Hij kreeg vanwege zijn grote inzet eerder dit jaar al een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Rookvrije Generatie Awards. Hij vertelt: “Als kinderburgemeester mag je je eigen plannen en ideeën uitwerken en je mag dingen voor kinderen openen. De (volwassen) wethouder Gert Jan van der Hoeven helpt me erbij. Ik vind de Rookvrije Generatie heel belangrijk omdat kinderen last van roken hebben. Graag wilde ik als kinderburgemeester kinderen betrekken bij de gemeente, dus toen een klasgenoot mij de tip gaf om me op de Rookvrije Generatie te richten vond ik dat een heel goed idee!”

Rookvrije omgevingen

“Ik ben betrokken geweest bij het rookvrij worden van zeven scholen, een atletiekvereniging en de zeilschool. De watersportvereniging en nog een of twee scholen zijn bezig om rookvrij te worden en ik hoop op nog meer sportverenigingen. Ook wil ik graag nog mijn eigen tennisvereniging rookvrij maken. Het is heel mooi om hier een rol in te spelen en de rookvrijborden te mogen onthullen. Welke plekken ik nog meer graag rookvrij zou willen maken? De kinderopvang en uiteindelijk natuurlijk heel Nederland! Mijn eigen school is een paar weken geleden rookvrij geworden. Ook de juffen en meesters roken nu niet meer op school. Door de acties voor de Rookvrije Generatie zijn ook al mensen helemaal gestopt met roken, dat is echt hartstikke mooi.”

Tips

Heb je tips voor andere kinderen die ook iets voor de Rookvrije Generatie willen doen? Derek: “lk zou hulp zoeken bij de gemeente of bij grote mensen en dan met een goed plan naar de sportvereniging of school gaan en laten zien dat je het echt graag wilt. Je kunt het gewoon proberen.” En de grote mensen? “Tegen hen zou ik zeggen dat ze moeten doorgaan met luisteren naar de ideeën van kinderen!”

Romaissa: kinderburgemeester van Gouda

Ook spreken we Romaissa (12 jaar). Romaissa zit in groep 8 en houdt van buitenspelen, koken en lezen.  Ze zet zich, samen met vijf kinder-wethouders, in voor de stad Gouda. “In Gouda mag je als kinderburgemeester evenementen openen, je houdt veel speeches en je hebt contact met de burgemeester.  Zo hield ik een speech voor 20.000 mensen tijdens ‘Gouda bij kaarslicht’, een groot evenement in de periode voor kerst, dat was heel erg leuk. Ik wilde graag kinderburgemeester worden omdat ik iets wilde betekenen voor kinderen en ik had ideeën waarvan ik vond dat ze echt moesten gebeuren. Zoals bijvoorbeeld een buddy voor zieke kinderen en een cultuurmarkt. Het mooie is dat deze markt er echt is gekomen!”

Ziekte voorkomen

“De Rookvrije Generatie vind ik een belangrijk onderwerp” vertelt Romaissa verder. “Veel mensen roken en dat is niet goed voor hun gezondheid. Kinderen staan er soms naast en kunnen daardoor ziektes oplopen. Ik wil graag helpen voorkomen dat kinderen ziek worden. Daarom vind ik het goed als veel plekken rookvrij worden. Zoals schoolpleinen, speeltuinen en bij de supermarkten. In Gouda zijn gelukkig al meerdere plekken rookvrij zoals SPORT.GOUDA, mijn eigen school en nog dertien andere scholen. Toen mijn eigen school rookvrij werd mocht ik het schoolplein openen.”

Voorbeeld

Vorig jaar was Stoptober in Gouda, toen hebben we met onze klas een dansoptreden mogen geven. Op 23 mei hebben we het Super Cool kidsfeest georganiseerd op de markt. Deze cultuurmarkt vond dit jaar voor het eerst plaats en is door ons zelf bedacht en georganiseerd. Er was ook een Sportplein waar gezond leven een grote rol heeft gespeeld. En thuis heb ik er met mijn zusjes voor gezorgd dat mijn vader nu bezig is met stoppen. Ik ben er heel blij mee dat hij dat heeft beloofd!” Monique Wetzer, van Brede School Gouda, begeleidt Romaissa en vult aan: “In Gouda is de kinderburgemeester heel bekend, waardoor ze ook echt dingen kan realiseren.” Klasgenoten reageren heel positief op de activiteiten van Romaissa. Eigenlijk willen alle kinderen het liefst dat er niet in hun buurt gerookt wordt. Ook op social media krijgt Romaissa positieve reacties en wordt ze een voorbeeld voor haar generatie genoemd.

Tips

“Als ik zelf minister president was dan zou ik willen dat er maar één plek is waar je sigaretten kunt kopen, niet dat het in elke supermarkt ligt,  want daar lopen veel kinderen langs” zegt Romaissa “Mijn tip voor grote mensen is om locaties rookvrij te maken en ervoor te zorgen dat roken heel duur is. En tegen de kinderen wil ik zeggen dat ze niet moeten gaan roken, het is niet goed voor je gezondheid!”

Tekst: Leontien van der Plas in opdracht van de Rookvrije Generatie

Lees verder