"Ik ben trots dat ik Tijn een rookvrije omgeving geef"

Door op een andere manier te ontspannen lukte het Barbara op eigen kracht te stoppen met roken tijdens haar zwangerschap. De verloskundige gaf haar het laatste zetje door te vertellen over de schadelijke effecten van roken voor haar kindje. Met baby Tijn op haar arm vertelt ze haar verhaal.

29 maart 2018

Iedereen rookte

Barbara groeit op bij rokende ouders en naast rokende buren. Als ze 13 jaar oud is, rookt iedereen in haar klas stiekem. “Dan ga je dat vanzelf ook doen”, zegt Barbara. “Door mijn omgeving ben ik begonnen met roken.” Een paar keer eerder probeerde ze te stoppen met roken. “Ik had altijd een smoesje waardoor het toch niet lukte.” Wel had ze in haar hoofd te willen stoppen met roken zodra ze zwanger zou zijn. Totdat de zwangerschapstest positief was. “Van schrik stak ik een sigaret op. Ik voel me daar nog altijd heel erg schuldig over.”

Verantwoordelijk

Met veel daadkracht is het Barbara gelukt te stoppen met roken. “Ik voelde me verantwoordelijk voor het leven dat in me groeide. De verloskundige vertelde me over alle enge dingen die met de baby kunnen gebeuren als je blijft roken, zoals hersenbeschadiging en zelfs dat het kindje dood kan gaan. Dit was niet leuk om te horen, maar het werkte wel.” Samen met de verloskundige sprak Barbara een datum af dat ze zou stoppen. Ook bood ze extra hulp aan. “Ik wilde het liever helemaal zelf doen en ben nog steeds blij dat dat gelukt is”, zegt Barbara terwijl ze liefdevol naar Tijn kijkt.

Anders ontspannen

Barbara rookte vooral om te ontspannen. “Nu neem ik gewoon een kopje thee of ga knuffelen met de kleine jongen.” Na de bevalling waren er veel opstartproblemen met Tijn. Hij had verborgen reflux en moest een week in het ziekenhuis blijven. “Je wilt dan roken om te ontspannen, maar ik heb steeds tegen mezelf gezegd dat ik dat niet moet doen.” Barbara zorgt nu voor een rookvrije omgeving voor Tijn. “Ik wil die kleine niet in de rook hebben. Hij kiest er niet voor, dus wil ik hem beschermen.” Inmiddels zijn ook de vriend van Barbara en haar ouders gestopt met roken. Vrienden die roken, roken niet in de buurt van Tijn.

Meer energie

Na 12 jaar roken merkt Barbara, nu ze gestopt is, duidelijk het verschil. ‘Mijn huid ziet er veel beter uit, ik hoest niet meer, heb meer energie en voel me gezonder. Ook houdt ze meer geld over. “Het geld dat ik over hou door geen sigaretten meer te kopen zet ik op een aparte rekening die ik na de geboorte voor de kleine heb geopend!”

Bron: Naar een rookvrije toekomst; Gezonde Toekomst Dichterbij magazine #03

PROMISE

Barbara nam deel aan het project PROMISE. Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap blijkt voor sommige vrouwen heel lastig. Om kwetsbare babylongen te beschermen tegen tabaksrook zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos gezamenlijk het project PROMISE gestart om vrouwen te helpen rookvrij zwanger te zijn én te blijven na de zwangerschap. Verloskundigen spelen hierin een belangrijke rol. PROMISE helpt hen met training en materialen om zwangere vrouwen zo goed mogelijk te begeleiden. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door FNO zorg voor kansen.

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf verloskundigen (81 procent) de bestaande V-MIS handleiding voor begeleiding bij het stoppen met roken wel start, maar dat slechts 10 procent de zeven stappen volledig doorloopt. Het gebrek aan motivatie van de zwangeren om te stoppen met roken vormt een belemmering. Met de juiste handvatten moeten verloskundigen en andere professionals nieuwe motivatie krijgen om de zeven stappen uit te voeren en zo deze groep vrouwen beter te begeleiden. PROMISE sluit aan bij de V-MIS en betrekt nadrukkelijk de kraamzorg en JGZ om te voorkomen dat vrouwen na de bevalling weer gaan roken.

Lees verder