"Iemand moet het initiatief nemen"

Piet van Kersbergen, 73 jaar en erelid van Hockeyclub Reeuwijk Bodegraven, nam in 2018 het initiatief om de vereniging rookvrij te maken. Piet zegt resoluut: “Mijn kleinkinderen zijn vaak hier op de club te vinden. Ik wil niet dat zij, en met hen alle kinderen, worden blootgesteld aan tabaksrook. Iedereen weet toch hoe ongezond roken is, de hockeyvereniging moet daarom binnen én buiten rookvrij zijn.”

23 november 2019

Makkelijker dan je denkt

Piet werd op het idee gebracht door de berichten in de media over roken en rookvrij worden. Hij stelde op de ledenvergadering voor om het hele terrein rookvrij te maken. Piet: “Dat ging heel soepel. Er was geen enkele discussie, iedereen weet dat het belangrijk is om niet te roken in de buurt van kinderen. We besloten die avond dat de club vanaf het nieuwe seizoen rookvrij zou zijn. We hebben rookvrij borden opgehangen en een bericht op de website geplaatst. Roken mag nu alleen nog een paar meter buiten het hek. Zo zie je, er hoeft maar één iemand het initiatief te nemen om een club rookvrij te maken.”

Zondag

“De club is gelijk helemaal rookvrij geworden, ook op zondag. Die dag zijn er geen wedstrijden voor de jeugd, maar komen wel veel kinderen met hun moeder kijken bij de wedstrijd van vader. Dus ook dan moeten we het goede voorbeeld geven en rookvrij zijn.”

Aanspreken

“Er wordt eigenlijk totaal niet meer gerookt op de vereniging. Bezoekers begrijpen het, er hebben zich geen problemen voorgedaan. Als mensen het vergeten en toch een sigaret opsteken dan vragen we ze vriendelijk om een stukje verderop buiten het hek, uit het zicht van kinderen, te roken omdat we een rookvrije vereniging zijn.”

Eén persoon

Piet is al 33 jaar betrokken bij de vereniging. Hij werd actief toen zijn zoon ging hockeyen. Inmiddels zijn ook de kleinkinderen lid en doet Piet nog steeds veel vrijwilligerswerk. Hij heeft in zijn familie de nare gevolgen van roken van dichtbij meegemaakt. Hij weet waar hij het over heeft als hij zegt dat je met roken je leven op het spel zet. Het heeft hem gesterkt in zijn missie om bij te willen dragen aan de gezondheid van mensen. De vraag of het rookvrij worden van HCBR andere clubs in de regio heeft geïnspireerd maakt hem enthousiast. Wellicht kan hij ook zijn steentje bijdragen om leden van andere verenigingen in Reeuwijk en Bodegraven te motiveren hun vereniging rookvrij te maken. Er hoeft maar één persoon op te staan, om een hele vereniging rookvrij te krijgen.

Lees verder