Geniet van een rookvrij dagje strand bij het Oude Strandhuis

Aan het spiegelende water van het Henschotermeer ligt het Oude Strandhuis. De trotse eigenaars van deze Woudenbergse strandtent zijn Astrid Birza en Janienke van Bommel. Bij mooi weer kun je op het terras genieten van een verfrissend drankje, een lekker hapje, live muziek en het betoverende uitzicht. En dat allemaal rookvrij!

24 augustus 2023

Het Oude Strandhuis heeft een rookvrij terras

Eten en roken gaan niet samen

Astrid vertelt: “Zes jaar geleden zijn we hier het Oude Strandhuis begonnen. Het was een vervallen friettent: die hebben we met de beheerders van het Henschotermeer opgeknapt en meteen helemaal rookvrij gemaakt.” Bij Astrid en Janienke was op dat punt geen twijfel: “Roken en eten gaan niet samen. Als ik zelf ergens op een terras zit, vind ik het ook fijner als het er rookvrij is. We weten intussen wel hoe slecht roken is, dus waarom zouden we het terras dan niet rookvrij maken?”

Het goede voorbeeld geven

Als eigenaars voelen Astrid en Janienke zich verantwoordelijk voor hun gasten en het personeel. En voor beide is een rookvrij terras gezonder. “Er komen veel kinderen met hun ouders een dagje spelen en zwemmen. We willen dat het voor kinderen normaal is om een gezellige dag op het strand en het terras te hebben, zonder dat daarbij gerookt wordt. Met ons rookvrije terras geven we het goede voorbeeld aan de volgende generatie.”

live-muziek op het rookvrije terras van het Oude Strandhuis

Personeel beschermen

Daarnaast heeft het Oude Strandhuis veel jonge mensen in dienst. Astrid en Janienke zien het als hun taak om het personeel te beschermen tegen meeroken. “Ik heb een verantwoordelijkheid naar de mensen die hier werken,” zegt Astrid. “Daarom wil ik hen niet in de rook een tafel laten bedienen. Dat vind ik niet kunnen.” Als je iemand bedient die rookt op het terras, heb je geen keuze, legt ze uit. “Terwijl de gasten die willen roken, ervoor kunnen kiezen om bij een andere horecazaak te gaan zitten.”

Maak het op een positieve manier duidelijk

Astrid en Janienke zijn voorstander van een positieve aanpak. Ze praten liever over ‘rookvrij’ dan over een ‘rookverbod’. Janienke vertelt: “Het personeel en de meeste gasten reageren goed op het rookvrije terras. We merken wel dat sommige mensen eraan moeten wennen: vroeger kon je nog op elk terras of bij elke strandtent roken. Daarom staat overal dat we rookvrij zijn: er hangen bordjes, het staat op de menukaarten en bij de loungebank. En als iemand toch een sigaret opsteekt, legt het personeel vriendelijk uit dat het een rookvrij terras is.”

bordje met rookvrij terras van het Oude Strandhuis

Zet de stap naar een rookvrij terras

Een tip voor andere terraseigenaren hebben Astrid en Janienke ook: zet zelf de stap naar een rookvrij terras. Astrid vertelt: “Wij merken dat steeds meer mensen het niet prettig vinden om in de rook te zitten als ze ergens wat eten of drinken.” Het advies van Astrid en Janienke is daarom duidelijk: “Zet als eigenaar zelf alvast de stap naar een rookvrij terras en voorkom discussie of ongemak onder gasten. Eten en roken gaan niet samen, dat snappen de meeste mensen echt wel.”

het rookvrije terras van het Oude Strandhuis
‘We hebben een verantwoordelijkheid naar de gasten en het personeel. ’

Lees verder