Ga als zorgverlener het gesprek aan over stoppen met roken en red levens

De meeste rokers willen stoppen met roken, maar slechts een klein deel lukt het om zonder hulp te stoppen. Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het signaleren, adviseren, behandelen en doorverwijzen van patiënten die roken naar goede stophulp. Het kost minder tijd dan je denkt! Lees hier de informatie en tips en ga aan de slag.

28 september 2023

Ga in gesprek

Het is belangrijk voor de volksgezondheid dat rokers stoppen. Waarom?

  • Roken is de nummer 1 te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland.
  • Jaarlijks overlijden bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken.
  • Elk half uur sterft iemand in Nederland aan de gevolgen van roken.
  • Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft aan de gevolgen hiervan.

Maar liefst 80% van de rokers wil dan ook stoppen met roken. En slechts 3% van hen lukt het om te stoppen zonder begeleiding. Als zorgverlener kun je een hier belangrijke bijdrage aan leveren door met je patiënten in gesprek te gaan over (stoppen met) roken en ze door te verwijzen naar effectieve hulp.

Vergroot de kans op succes

Ieder jaar doen ruim 1 miljoen rokers één of meer stoppogingen. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat het hen lukt om definitief te stoppen. Dat is niet gek, want roken is een echte verslaving. Helaas wordt roken nog te vaak als ‘leefstijlkeuze’ gezien. Hulpmiddelen bij stoppen met roken vergroten de kans op succes. Daarom is het belangrijk om als zorgverlener het gesprek over roken aan te gaan met je patiënten en hen hulp en ondersteuning te bieden: ook als deze patiënt niet-rookgerelateerde klachten heeft.

Aan de slag met stoppen-met-rokenzorg

De taak voor jouw als zorgverlener is vrij eenvoudig en kost niet veel tijd. Vraag simpelweg ‘rookt u?’ (signalering) en ‘zou u willen stoppen?’, waarbij je de roker adviseert om te stoppen. Vervolgens is het belangrijk om de roker warm door te verwijzen. Onderzoek laat namelijk zien dat tot 17 keer meer rokers starten met een begeleidingstraject wanneer zij warm doorverwezen worden door een professional. 

Wil je meer weten over en aan de slag met stoppen-met-rokenzorg? Bekijk alle informatie, tips en materialen.

Lees verder