Door slogan ‘Roken is lopen’ schoolpleinen rookvrij

‘Roken is lopen’ is de slogan die het Nova College heeft geïntroduceerd om een nieuwe rookplek bij de entree van scholen te voorkomen. De aanpak van het Nova College kenmerkte zich door de positieve benadering, de inbedding in de Gezonde School-aanpak, de zorg voor de buurt en het opzoeken van de samenwerking met de gemeente en andere betrokkenen. Daardoor was Nova Collega genomineerd voor de Rookvrije Generatie Awards 2020.

14 september 2021

Grote klus

Arbo- en vitaliteitsadviseur Rosa: “Met ongeveer 1.200 medewerkers verzorgt het Nova Collega onderwijs aan zo’n 14.000 studenten vanaf 16 jaar. We hebben ruim 130 beroepsopleidingen verdeeld over 18 locaties. Van Autotechniek tot en met Zorg. Daarnaast verzorgt Nova College mavo, havo en vwo voor (jong)volwassenen in het vavo en educatie en inburgering voor volwassenen. Vanaf 1 augustus 2020 zijn de locaties van Nova College rookvrij.”

Werk aan de winkel

Rosa vervolgt: “Door wijzigingen in de Tabakswet moesten scholen hun schoolpleinen rookvrij maken. Werk aan de winkel. Elke locatie vereist namelijk een aanpak op maat.” Daniël: “Rosa was de drijvende kracht. Zij startte een projectgroep en vroeg mij erbij. Ik ben conciërge op de locatie Haarlem én ik rookte. Dat was interessant omdat je als roker beter weet wat je anderen moet gaan ontzeggen. En hoe je anderen daar het beste over kunt benaderen. Ik rook overigens al 2,5 jaar niet meer. Een collega vroeg me om mee te doen met Stoptober: een challenge om in oktober 28 dagen niet te roken. Maar toentertijd als roker én conciërge wist ik dat het flink wat tijd zou kosten om alles goed te regelen en op tijd allerlei materialen aan te schaffen. Ik wilde er daarom al meteen aan het begin van het schooljaar 2019/2020 – een jaar te vroeg dus eigenlijk – op 1 locatie mee starten. Om zo ervaring op te doen voor de andere locaties.”

De beste van de klas

Rosa: “Zo’n wet brengt heel veel vragen met zich mee. Bijvoorbeeld: Wat behoort wel tot het schoolterrein en wat niet meer? Hoe informeer je studenten zodanig dat ze erin meegaan? Hoe zorg je voor draagkracht onder je collega’s en dan met name de rokende collega’s? En hoe ga je de handhaving aanpakken? Het leek mij daarom een prima idee van Daniël om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Niet alle collega’s waren enthousiast. Ze vroegen waarom we ‘de beste van de klas’ wilden zijn. Toen ik hen vroeg waarom we dat niet zouden willen zijn, bleken we eigenlijk heel snel op 1 lijn te zitten.”

Positieve benadering

Rosa: “We wilden als school niet belerend overkomen. Studenten krijg je niet mee als je dingen gaat verbieden. Daniël vult aan: ‘Een enorme positieve boost kwam doordat iemand de slogan ‘Roken is lopen’ bedacht. Een positieve benadering. Maar daarmee ontstond ook een andere uitdaging: de rokers trokken de wijk in. Daarom zijn we in gesprek gegaan met de gemeente, onze buren en de ouders van onze studenten. We hebben in overleg stoeptegels gelegd met ‘rookvrij terrein’. Niet alleen op het schoolplein, maar bijvoorbeeld ook op het parkeerterrein.”

Pingpongtafel

Rosa: “Om studenten en medewerkers te helpen hebben we ook stoppen-met-roken cursussen aangeboden. Maar daar kregen we geen aanmeldingen voor. Toch is het in mijn ogen goed om te laten zien dat je de rokers wilt helpen. Voor veel rokers is een sigaret opsteken een moment voor zichzelf, ter ontspanning, om letterlijk iets van zich af te blazen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. In ons vitaliteitsprogramma ‘Nova Fit’ zijn bijvoorbeeld cursussen stresshantering en yoga opgenomen. En op de rookplek is op de ene locatie een pingpongtafel geplaatst en op de andere locatie een fietsenstalling. Zo hopen we onze studenten en medewerkers steeds meer te verleiden tot een gezonde leefstijl!”

Lees verder